Tentoonstelling over W.G. Sebald binnenkort in Brussel te zien

Het Brusselse literatuurhuis Passa Porta zet binnenkort de Duitse auteur W.G. Sebald (1944-2001) in de schijnwerpers. Dat gebeurt met de tentoonstelling Zerstreute Reminiszenzen die is ontwikkeld door het Literaturhaus Stuttgart en zich toespitst op een van de laatste teksten van W.G. Sebald. Op 17 november 2001 hield Sebald immers een redevoering naar aanleiding van de opening van het Literaturhaus in Stuttgart. Kort daarna overleed de auteur bij een auto-ongeluk op 14 december 2001 in Norwich, vlakbij zijn woonplaats. Nu is de bijzondere tentoonstelling in Brussel te zien vanaf 6 februari. Ze wordt de avond voordien omlijst met een evenement waarop Florian Höllerer (curator Literaturhaus Stuttgart), Irene Heidelberger (professor Duitse literatuur ULB), auteur Stefan Hertmans en Jean-Pierre Rondas (VRT Radio Klara) praten over de betekenis van het werk van Sebad en de sporen ervan in België. Zoals bekend speelt in Austerlitz België een voorname rol. De deelnemers kiezen vervolgens ook hun geliefkoosde Sebaldfragment en er is ook een ultiem radio-interview met Sebald te beluisteren, dat Jean-Pierre Rondas destijds afnam.
Op 26 februari (om 20 uur) brengt acteur Eugène Bervoets dan nog een bloemlezing uit het werk van Sebald.
Na de tragische dood van de schrijver is de impact van Sebalds werk - bestaande uit bijzonder ingenieuze melancholische herinneringstochten - nog meer naar waarde geschat. Tot 1 februari is in Marbach ook een expositie te bekijken over Sebald: Wandernde Schatten - W.G.Sebalds Unterwelt, zie het VPRO Avondlog. Zie ook deze site die zich toelegt op de Sebaldkunde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening