Australische schrijver krijgt drie jaar cel in Thailand wegens smaad

De Australische schrijver Harry Nicolaides is in Thailand veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het beledigen van een Thaise prins, zo meldt The Times. Nicolaides (foto) werkte als leraar Engels aan een Thaise universiteit en nam in zijn roman Verisimilitude een passage op over het seksuele leven van kroonprins Maha Vajiralongkorn. Ondanks het feit dat de roman op een zeer kleine schaal werd verspreid - er zouden maar enkele tientallen exemplaren van verkocht zijn - werd Nicolaides toch opgepakt toen hij naar Australiƫ wilde terugkeren. Toen hij afgelopen maandag werd veroordeeld, zei Nicolaides dat hij het gevoel had Alice in wonderland te zijn. Verwacht wordt dat de Australiƫr snel zal worden gepardonneerd en het land zal kunnen verlaten. In Thailand heerst sinds kort terug een strenge censuur. Veel websites worden verboden op basis van de wet op majesteitsschennis. Ook BBC-correspondent Jonathan Head kreeg met deze beschuldiging te maken wegens al te scherpe stukken over de politieke crisis in Thailand. Opposanten protesteren tegen het gebrek aan democratie in het land van de 81-jarige koning Bhumibol, de langst regerende monarch ter wereld.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening