Kroonprins Charles ingeschakeld in grootscheepse Robert Burnsherdenkingen

De Britse kroonprins Charles neemt deel aan de festiviteiten rond de 250ste verjaardag van de jonggestorven, Schotse nationale dichter Robert Burns (1759-1796), die dit weekend half Schotland op stelten zetten. Hij heeft voor een audioproject van BBC Scotland twee gedichten van Burns voorgelezen en laten opnemen, zo meldt BBC News. Charles reciteerde My Heart's In The Highlands en My Love is like a Red Red Rose (hier te beluisteren) voor een archief dat op termijn alle 600 en enige gedichten en liederen van Burns moet bevatten. Prins Charles liet de opname maken bij een bezoek aan Dumfries House, waar de dichter in 1796 overleed. Het project, waarvan de uitvoering drie jaar in beslag zal nemen, schakelt bekende Britse figuren in, die stuk voor stuk hun geliefkoosde Burnsgedicht mogen brengen. Onder meer de Schotse eerste minister Alex Salmond en acteurs Robert Carlyle, Alan Cumming, Robbie Coltrane en Brian Cox nemen er aan deel. Het wordt zondag officieel gelanceerd, wanneer de 250ste verjaardag van Burns grootscheeps wordt gevierd. "Het project zal ervoor zorgen dat Burns' werk voor jaren weer beschikbaar is voor iedereen."
De 250ste verjaardag van Burns wordt in Schotland dit weekend een evenement van formaat, zie dit artikel over de festiviteiten. In Schotland en Engeland zijn het komende jaar verder zowat duizend Burns' Suppers voorzien. De Royal Mail heeft ook een serie huldepostzegels uitgebracht. Op de City Chambers van Glasgow worden taferelen uit leven en werk van Robert Burns geprojecteerd, in een 15-minuten durend klank- en lichtspel. In deze BBC-bijdrage wordt het spoor van Burns gevolgd. Zie ook The Guardian voor meer Burnsgekte en ons eerder bericht, met een verslag van een Burns Supper. Ook in Oostende wordt morgen een Burns Night georganiseerd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening