'Jihad!'-bestsellerauteur dood aangetroffen in Antwerpse garagebox

In de Antwerpse deelgemeente Ekeren is onlangs het stoffelijk overschot aangetroffen van de Britse bestsellerauteur Tom Carew, die verantwoordelijk was voor Jihad!, een boek over zijn ervaringen bij het Britse paracommando-elitekorps SAS in Afghanistan. Naderhand bleek het werk grotendeels verzonnen en werd de man door de BBC ontmaskerd als een fantast (zie The Guardian destijds). In werkelijkheid heette Carew trouwens Philip Stevenson.
Begin november 2008 vond de Antwerpse politie een lichaam in zeer verregaande staat van ontbinding in een garagebox in Ekeren, dat eind vorige week met zekerheid kon geĆÆdentificeerd worden als dat van de 55-jarige Philip Stevenson. De aan lager wal geraakte Stevenson/Carew huurde al een hele periode de box en volgens de Gazet van Antwerpen woonde hij zelfs in de garage. De autopsie wees uit dat de Brit was overleden aan CO2-vergiftiging en niet het slachtoffer was van een moord, zoals sommige Britse media veronderstelden.
Het boek van Carew, geschreven samen met ghostwriter Adrian Weale, verscheen kort voor de aanslagen van 11 september in de VS en vertelt over zijn belevenissen bij de SAS in Afghanistan. Carew kreeg door die timing bijzonder veel aandacht en werd over de hele wereld opgevoerd als Afghanistanspecialist. Zo was hij ook te zien in Terzake en op vtm. Het boek prijkte een tijdlang hoog in de bestsellerlijsten. Volgens de flaptekst was Carew een "veteraan uit de Noord-Ierse burgeroorlog en specialist in undercoveroperaties. In de loop van een uitzonderlijk jaar leidde Carew, de eerste westerse agent die samenwerkte met de Mujahedin, een reeks gedurfde operaties binnen Afghanistan." Hij zou ook een poging hebben gedaan "om een vliegtuig te kapen tijdens een undercovermissie om aan wapens te komen." In 2002 achterhaalde de BBC dat het verhaal zwaar was aangedikt en dat Carew Philip Sessarego heette. Zo slaagde Carew/Sessarego tot tweemaal toe niet voor de toelatingsproeven bij de SAS. Hij was wel actief als huurling, in dienst van de zogenaamde Demonstration Troops, die hand- en spandiensten verrichtten voor de SAS. Later veranderde hij zijn naam in Philip Stevenson en kwam hij in Belgiƫ wonen, waar hij betrokken was bij diverse inbraken. Ook in september 2001 veroorzaakte hij paniek in Meeuwen, toen hij er na autopech zijn wagen met nummerplaat J1HAD achterliet nabij een Amerikaanse school.
Merkwaardig is dat Bol.com Jihad! nog steeds aanbiedt op zijn website en het niet nodig vindt te melden dat het boek een verzinsel is. Ook Amazon biedt het boek aan en signaleert niet dat het grotendeels om een hoax gaat, wat wel uit de comments valt af te leiden. Zie ook de berichtgeving in de Coreliokranten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening