Literaire handtekeningvervalser in staat van beschuldiging gesteld

In de Verenigde Staten is vorige week een man beschuldigd die via eBay een handeltje dreef in door populaire auteurs gehandtekende boeken. Forrest R. Smith III vervalste echter de autogrammen en verkocht de zogezegd zeldzame exemplaren voor grof geld. De afgelopen zes jaar sloeg de vervalser op die manier zo'n 300.000 dollar uit zijn handeltje, zo bericht Reading Eagle. Er zouden meer dan 400 gedupeerden zijn van de fraudeur die op eBay bekend stond als "bigdaddy_books". De man, die niet aangehouden werd, zou de handtekeningen van onder meer Truman Capote, Tom Clancy, Michael Crichton, John Grisham, John Irving, Norman Mailer, James Michener, Annie Proulx, Anne Rice, Philip Roth, Leon Uris, Kurt Vonnegut en Tom Wolfe hebben nagebootst. Smith liet van de echte handtekeningen stempels maken en plaatste deze in ordinaire drukken, die hij eveneens via eBay aankocht. Het is nog niet duidelijk hoe de zaak aan het licht kwam. De openbare aanklager zei dat "het systeem van kopen en verkopen via het internet op vertrouwen is gebaseerd. Deze beschuldigde misbruikte dit vertrouwen om zichzelf te verrijken." Of ook de schrijvers zelf of hun erven zich burgerlijke partij zullen stellen, is niet geweten. Op eBay staat de positieve feedback op de gebruiker ondertussen nog op 99 procent. (Foto: een gesigneerd exemplaar van Zafóns bestseller, te koop via eBay)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening