Amerikaanse schrijver John Updike (76) overleden

De Amerikaanse auteur John Updike is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker, zo laat The Guardian op gezag van zijn uitgeverij Alfred A. Knopf weten. Updike wordt aanzien als een van de groten van de twintigste-eeuwse Amerikaanse literatuur en de grote chroniqueur van de suburbs. Hij schreef romans, korte verhalen, poëzie, toneel en (kunst)kritieken, in totaal meer dan 50 titels. Hij is vooral bekend voor zijn Rabbit-romans over de WASP-macho Harry 'Rabbit' Angstrom: Rabbit, Run, Rabbit Redux, Rabbit is Rich, Rabbit at Rest, en Rabbit Remembered. Updike won tweemaal de Pulitzer prize voor fictie, een prestatie die hem nog maar door twee landgenoten was voorgedaan. De eerste Pulitzer won hij voor Rabbit is Rich uit 1981, de tweede tien jaar later voor Rabbit at Rest. In de Rabbit-cyclus fileerde Updike de naoorlogse Amerikaanse burgermaatschappij in een nietsontziende en heldere, maar steeds mild ironische stijl met voor die tijd weinig verhullende seksbeschrijvingen. John Updike beschreef zichzelf dan ook wel eens "als een literaire spion in de gemiddelde supermarkt Amerika". Ook in zijn andere romans en verhalen was de moeilijke omgang met de lusten, echtscheidingen of overspel een terugkerend thema. Het leverde hem onlangs nog de lifetime achievement Bad Sex Award van het tijdschrift Literary Review op, maar dat was hem tekort doen: Updike kon uitstekend uit de voeten met seksscènes. Toch beperkte Updike zich niet tot deze thema's. In The Coup uit 1978 schreef hij over een Afrikaanse dictator. Toward the End of Time (1997) is een SF-roman. Zijn roman uit 2006, Terrorist, probeert de drijfveren van een extreme moslim bloot te leggen. Zijn laatste roman werd The Widows of Eastwick (2008).
Updike was veelgelezen en veelgelauwerd. Naast de Pulitzers won hij ook de National Medal of Art en twee National Book Awards. De Nobelprijs voor de Literatuur kreeg hij niet, al kende hij die hoogste eer wel toe aan een van zijn eigen personages, de Joods-Amerikaanse auteur Henry Bech, over wie Updike een trilogie schreef.
John Hoyer Updike werd op 18 maart 1932 geboren in Shillington, Pennsylvania. Hij studeerde met groot succes Engelse literatuur aan Harvard en trok daarna naar Ruskin School of Art in het Engelse Oxford om te leren tekenen. Zijn eerste boeken waren de poëziebundel Ex-Basketball Player uit 1957 en de verhalenbundel The Same Door uit 1959. Een jaar later al kwam de eerste Rabbit-roman. Updike kondigde al vroeg aan dat hij elk jaar minstens één boek wilde schrijven, een tempo dat hij min of meer tot aan zijn dood volhield. Naast de Rabbit- en Bech-reeksen schreef hij onder meer ook Couples (1968), het memorabel verfilmde The Witches of Eastwick (1984) en In the Beauty of the Lillies (1996). Voor 2009 was nog de verhalenbundel My Father's Tears and Other Stories aangekondigd. Zie ook de obits in The New York Times, The Times, bij TV5, BBC News, NRC Handelsblad en Literatuurplein en de geheel aan Updike gewijde site The Centaurian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman/Hans Cottyn op 27-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening