Ramsey Nasr gekroond tot nieuwe Dichter des Vaderlands

De in Antwerpen wonende Nederlandse dichter, acteur en regisseur Ramsey Nasr (°1974) is verkozen tot nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands. Tijdens een rechtstreekse televisieuitzending woensdagavond bleek dat hij het grootste aantal van de ruim 20.000 uitgebrachte stemmen wist te verzamelen. Nasr, die vandaag precies 35 jaar werd, volgt daarmee Driek van Wissen op en mag vier jaar lang het ambassadeurschap van de Nederlandse poëzie bekleden. Nasr had zich niet aan de functie verwacht: "Ik ben totaal overweldigd. Ik heb er nog niet van durven te dromen, ik ben alleen maar zeer gelukkig momenteel.”
Nasr begon aanvankelijk slechts schoorvoetend campagne te voeren, nadat hij zich naar eigen zeggen “opgejaagd” voelde door de forse barnumcampagne van de Fries Tsead Bruinja, die alom als favoriet gold (zie hier). Er ontstond een bitsige polemiek tussen Bruinja en Nasr. "Ik wil de poëzie in de maatschappij laten terugkeren en meer mensen bij poëzie betrekken. Niet alleen mensen die niet bij poëzie betrokken zijn, ook de mensen die alle dagen een bundel lezen", zo verklaarde Nasr achteraf. 'Voor mij is een Dichter des Vaderlands iemand die enerzijds in staat is als ambassadeur voor de Nederlandstalige poëzie op te treden in alle mogelijke gedaantes, op alle denkbare manieren: in scholen en theaters, op universiteiten, in achterstandswijken en via alle media, samen met de vele dichters die dit land rijk is', zie hij ook nog. Bruinja kon intussen zijn teleurstelling niet verbergen.
Van Nasr wordt nu onder meer verwacht dat hij een plejade aan gelegenheidsgedichten schrijft bij belangrijke Nederlandse gebeurtenissen. Naast Nasr en Bruinja waren ook Hagar Peeters, Erik Menkveld en de Antwerpse stadsdichteres Joke van Leeuwen genomineerd. Nasr publiceerde drie dichtbundels: 27 gedichten & Geen lied (2000), onhandig bloesemend (2004) en onze-lieve vrouwe-zeppelin (2006) en onder meer de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen (2001). Hij vervulde in 2005 de functie van Antwerps stadsdichter. Momenteel werkt hij ook aan een al regelmatig aangekondigde roman. Zie onder meer de berichtgeving bij Het Parool en het Dagblad van het Noorden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening