Ruim 300 activiteiten op Gedichtendag

Vandaag is het Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen en dat kan u allerminst ontgaan. Tal van media, bibliotheken en organisaties zetten vandaag in op de poëzie, waardoor u te velde zowat 300 activiteiten en allerhande evenementen kunt bijwonen en de dichters een aaldrukke dag beleven. Gedichtendag bestaat intussen tien jaar en wordt georganiseerd door Stichting Lezen (Vlaanderen) en Poëzie International (Nederland).
De Zuid-Afrikaanse Antjie Krog (foto) heeft voor dit tienjarige jubileum de speciale gedichtenbundel Waar ik jou word geschreven, terwijl Luuk Gruwez het gedichtendagessay Pizza Peperkoek verzorgde (zie hier).
Verder wordt in Antwerpen het project Eenzame Uitvaart (zie eerder bericht) te water gelaten, een initiatief waarbij dichters op de uitvaart van "eenzame doden" een gedicht voorlezen. Het project loopt in samenwerking met het OCMW Antwerpen onder impuls van Maarten Inghels, die zich inspireerde op het gelijkaardige Nederlands project van F. Starik. Ook delen 194 bibliotheken op Gedichtendag een gratis poëtisch geschenk uit: 4 poëziekaarten met gedichten van Riet Wille, Bart Plouvier, Rutger Kopland en Mark Insingel. Fotograaf Marco Mertens zorgde voor een foto bij elk gedicht. In totaal worden 37.000 poëziekaarten uitgedeeld.
Het gedicht Moeders van Luuk Gruwez - laureaat van de publieksprijs van de Herman de Coninckprijs - wordt op een affiche verspreid. In Brugge wordt het Lappersfort ingepalmd en omgetoverd tot een Poëziebos. De VRT springt ook op de poëtische kar. Op tv-zender Eén leest omroepster Yasmine af en toe gedichten voor en radio Klara heeft een speciaal weblog tegen poëtische clichés in het leven geroepen (zie ons eerder bericht). Voor meer info, zie ook dit overzicht op deredactie.be, waar de bezoekers worden uitgenodigd om de actualiteit in gedichtvorm te gieten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening