Vincent van Gogh had "onweerstaanbare boekenpassie"

De Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890) was bijzonder begeesterd door literatuur en had "een onweerstaanbare passie voor boeken', zo blijkt uit zorgvuldige studie van zijn correspondentie. Naast Nederlandse literatuur, vond hij vooral zijn gading in de Franse en Engelse literatuur, zo meldt Het Parool. Gedetailleerd, zesjarig onderzoek naar de correspondentie van Van Gogh door Wouter van der Veen leidt tot die conclusie. Van der Veen gebruikte hiervoor nieuwe transcripties en vertalingen. Hij stelde vast dat Van Gogh daarin naar zowat 150 schrijvers en 200 literaire werken verwijst, gaande van de Bijbel tot Charles Dickens en Emile Zola. De resultaten verschijnen in het tweede deel van de Engelstalige reeks Van Gogh Studies, Van Gogh: A Literary Mind, een uitgave door het Van Goghmuseum.
Van Gogh wendde literatuur vooral aan om zijn argumentatie kracht bij te zetten, zo zegt de onderzoeker. De Negerhut van Oom Tom noemde hij 'een modern evangelie', omdat het volgens hem een weerspiegeling is van christelijke waarden als eenvoud en nederigheid, een thema dat in zijn eigen werk ook van aanzienlijk belang is. Van Gogh sloeg ook regelmatig de bal mis en overdreef allicht soms zijn belezenheid. In een brief aan zijn zus Willemien zei hij: 'Als men goed wil lachen dan moet men Rabelais lezen.' Maar in Van Goghs tijd waren er geen leesbare edities van de Franse arts en schrijver Fran├žois Rabelais (circa 1494-1553) beschikbaar. Dat hij Rabelais dus werkelijk heeft gelezen, lijkt onwaarschijnlijk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening