Ook Silicon Valley zoekt zijn 'poet laureate'

Het Amerikaanse high-tech industriegebied Silicon Valley in Californië is nu ook op zoek naar zijn 'stadsdichter', zo meldt The Guardian. Het met 4.000 dollar gehonoreerde ambt moet het "poëziebewustzijn verhogen" in de regio, waar honderdduizenden hun brood verdienen in de computerindustrie en bits & bytes regeren. De laureaat wordt verzocht om op gestelde tijdstippen "gedichten te creëren die de rijke en gevarieerde cultuur" van het gebied herdenken. Wat een bewoner meteen de cynische rijmen ontlokte: "I think that I shall never see / A county lovely as a tree. / Indeed with all these shopping malls / trees are barely seen at all."
Uitgerangeerde kandidaten voor de Dichter des Vaderlands hoeven niet meteen ambities te koesteren: de functie staat enkel open voor dichters die vijf jaar in het zonnige Santa Claragebied hebben gewoond. Kandidaten moeten zich melden voor 17 februari, de ambtstermijn loopt van april 2009 tot april 2011.
De voormalige US Poet Laureate Robert Hass juicht intussen het idee toe: "Dichters hebben die nadenken over taal, in het bijzonder in plaatsen waar communicatie een rol speelt, is een schitterend idee. Dichters proberen voortdurend uitvindingen te doen, in allerlei taalvormen."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening