Controversiële Noorse Nobelprijswinnaar Knut Hamsun geëerd met muntstuk en jubileumjaar

De Centrale Bank van Noorwegen heeft gisteren de lancering aangekondigd van een gedenkmuntstuk ter ere van de Nobelprijswinnaar Knut Hamsun (1859-1952), zo meldt Radio France. Dat gebeurt ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van Hamsun. De demarche is opmerkelijk, want Hamsun heeft nog steeds een erg omstreden reputatie vanwege zijn ideologische verkochtheid aan de nazi's. Het muntstuk met een nominale waarde van 200 kronen, wordt ter koop gesteld aan de prijs van 450 kronen. Het komt ter beschikking op 19 februari, de 150ste verjaardag van Hamsun.
De auteur van onder meer Langs overwoekerde paden, Pan en Honger wordt dit jaar in Noorwegen geëerd met een jubileumjaar, op initiatief van het Noorse ministerie van Cultuur, dat vindt dat het tijd is om de schijnwerper op Hamsuns boeken te richten. Tentoonstellingen, theatervoorstellingen, een opera en een internationale conferentie staan op het programma, naast wandeltochten en thematische activiteiten (zie het programma hier en daar). Maar de festiviteiten rond Hamsuns oeuvre zorgen voor verdeeldheid in Noorwegen, aldus Het Parool. In 1940, toen Hamsun al tachtig jaar oud was, koos hij openlijk de kant van het pronaziregime van collaborateur Vidkun Quisling. In 1943 schonk Hamsun zijn Nobelprijs voor de Literatuur, die hij in 1920 ontving, aan Joseph Goebbels. Hamsun ontmoette ook diverse keren Adolf Hitler en was een uitgesproken bewonderaar van de nazipolitiek. Bij de bevrijding verklaarden de Noorse autoriteiten dat Hamsun psychische problemen had. Hij werd enige tijd opgenomen in een psychiatrische kliniek en in 1948 kreeg hij een boete van 325.000 Noorse kronen vanwege collaboratie.
De Nationale Bibliotheek van Noorwegen zegt naar aanleiding van de herdenking dat het "vanzelfsprekend" is dat ze focussen op de literatuur van Hamsun, omdat Hamsun samen met Ibsen nu eenmaal de Noorse schrijver is die in het buitenland de meeste bekendheid geniet. Volgens biograaf Ingar Sletten Kolloen moeten bij de herdenkingen zowel Hamsuns politieke standpunten als zijn oeuvre belicht worden: 'Hamsun was een persoon van tegenstellingen, van sterke haat en sterke liefde. [...] Alle landen hebben grote persoonlijkheden die 'fout' zijn en er ligt een verrader in ieder mens. Dat maakt het interessant.' Een andere biograaf Jørgen Haugan voegt eraan toe: "De uitdaging is te accepteren dat Hamsun honderd procent nazi was en tegelijkertijd verleidelijk proza kon schrijven, dat mensen recht in de ziel raakt."
Voor het Hamsunjubileum is een budget uitgetrokken van 700.000 euro, flink wat minder dan voor de Ibsenfestiviteiten in 2006, toen er een budget van 7 miljoen euro voorradig was. Ook sponsors zijn niet happig om geld af te staan voor de Hamsunherdenkingen, waardoor het geld integraal van de overheid afkomstig is. Nogal wat Noren zijn evenmin opgetogen dat kroonprinses Mette Marit de "koninklijke beschermvrouwe" van het Hamsunjaar is. Opvallend is ook dat noch in Oslo noch in Grimstad, waar Hamsun een groot deel van zijn leven doorbracht, een straat naar hem is genoemd. (DL - foto: Alvilde Torps)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening