Papierman(d) - aflevering 54

Variarubriek met links naar stevige leeswaar, restnieuws & een greep uit de internationale letterenpers:
**Lof voor de Belgische schrijfster Amélie Nothomb in The New York Times: East Meets West, East Loses West.
**Recensie in Le Monde over het zojuist verschenen monumentale Histoire de la librairie française.
**De jaarlijkse selectie Beaux Livres van Le Monde.
**Het nieuwe januarinummer van Magazine Littéraire heeft een niet te missen dossier over Roland Barthes.
**Beschouwing in de NYT over Timothy W. Rybacks Hitler's Private Library.
**In Duitsland triomfeert Charlotte Roche als bestsellerauteur van 2008, met liefst 1,3 miljoen verkochte exemplaren van haar anti-hygiëneroman Feuchtgebiete, zie Die Welt.
**Michael Zeeman bespreekt Der Turm van Uwe Tellkamp in de Volkskrant.
**Cees Nooteboom over zijn lezingentocht door Duitsland in de Frankfurter Rundschau: Deutschland - eine Winterreise.
**Vooruitblikken op het literaire jaar 2009 bij The Guardian, The Times, The Financial Times, The Observer en The Independent. Ook Le Figaro heeft al een en ander voor 2009 uitgevogeld.
**Recensieweb telt zijn ontdekkingen van 2008 na (Erik Vlaminck scoort hoog met Suikerspin) terwijl VPRO Boeken ook nog even de balans van het boekjaar 2008 opmaakt en een aantal schrijvers om hun 'beste' en 'slechtste' boeken vroeg, waaronder Stefan Brijs, Simon Vinkenoog, Robert Vuijsje, Abdelkader Benali, Christaan Weijts, Wanda Reisel en Esther Gerritsen. NRC Boeken plaatst de lijstjes van zijn recensenten online. En The Guardian overloopt in vogelvlucht het literaire nieuws uit 2008 (dat u op DPM dag aan dag kon volgen)
**De bloemlezing Hotel New Flandres van Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters verleidt de samenstellers, Vlaamse poëten én critici tot een partijtje onvervalst armworstelen. Een nochtans gevraagd essay van Hans Vandevoorde over HNF werd door de redactie van Yang "verdaagd naar een volgende jaargang omdat zij het niet eens was met de inhoud." Vandevoorde: "Ik betreur het dat een tijdschrift dat mij sympathiek is en dat door redacteuren wordt gemaakt van wie ik het werk genegen ben, van zichzelf een Vlaamse Pravda wil maken." Het Hotel New Flandresblog veegt de renegaten de tempel uit en reageert: De witte habijten van Hans Vandevoorde. De woelige debatten kunnen ook gevolgd worden bij de Contrabas, waar de commentaren je rond de oren fluiten.
**Mocht het u ontgaan zijn, de verkiezing van de Nederlandse Dichter des Vaderlands is losgebarsten.
**Inzendingen voor de dertiende editie van de Hugues C. Pernathprijs die in juni 2009 wordt uitgereikt, zie Knack.
**Op donderdag 29 januari vindt in Utrecht de derde editie van het festival het Huis van de Poëzie plaats.
**Recensie van Johan De Haes over Een vorm van vermoeidheid van Jeroen Theunissen bij Klara.
**De onlangs gelanceerde ondersteuningsmaatregelen voor de Vlaamse boekhandel zijn sinds kort ook operationeel, zie Boek.be.
**Ian Rankin zet zijn schouders onder een campagne voor de vernieuwing van een centrale braillepers in Groot-Brittannië, zie BBC News.
**De brieven van de Schotse nationale dichter Robert Burns komen stelselmatig online via deze blog. (DL - boekenboomafbeelding: Philip Hackett, FYT)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening