Martin Bril en Atte Jongstra kapen de Max Pam Award weg

De Nederlandse literaire criticus, schrijver en columnist Max Pam heeft voor de zesde maal zijn hoogsteigen Max Pam Award voor het beste Nederlandstalige, literaire boek van het afgelopen jaar toegekend. Voor 2008 is de prijs van de eenmansjury naar twee auteurs gegaan. Pam heeft immers de prijs aangedikt met een Max Pam Oeuvre Prijs. Pam kon nauwelijks kiezen tussen het Napoleon Bonaparteboek De kleine keizer van Martin Bril en het Privédomeindeel Klinkende ikken van Atte Jongstra, "misschien omdat in beide titels zo veel k’s voorkomen." Daarom besloot de jury twee pennen uit te reiken. De Max Pam Award voor het beste boek van het jaar 2008 gaat naar Atte Jongstra voor Klinkende ikken. De Max Pam Award voor het beste oeuvre is bestemd voor Martin Bril, "die behalve met De kleine keizer zijn lezers ook dagelijks verrast met zijn onovertroffen columns in de Volkskrant." Pam las dit jaar ongeveer honderd Nederlandstalige romans, "waarvan een groot aantal halverwege, of nog eerder, werd weggelegd", evenals een paar essays, biografieën en aanverwante. Hij kwam zo tot een lijst van twaalf boeken, met onder meer Anna Enquist, Doeschka Meijsing, Pia de Jong, Arnon Grunberg, L.H. Wiener, K. Schippers en Joost Zwagerman. Na een gemotiveerde afvalrace hield hij Atte Jongstra en Martin Bril over. De onderscheiding behelst een vulpen: "de Townsend Black Lacquer 18KT NIB XFINE of de Waterman Carene gt, een klassieke vulpencombinatie van zeer glad gepolijste zwarte lak met 23 karaats vergulde ornamenten en een 18 karaats gouden penpunt."
Pam vindt dat zijn prijs nog steeds relevant is: "Er kan dus altijd nog een literaire prijs bij, een prijs zonder een politicus als juryvoorzitter, want stel je eens de betreurenswaardige situatie voor dat men een voorzitter van een literaire prijs zou nemen die weleens een boek leest." Bovendien, schrijft Pam, hoeven "de winnaars zich niet te onderwerpen aan het televisieritueel van nominaties en de daarbij behorende vernederingen. Zij hoeven ook niet te luisteren naar naargeestige juryrapporten. Er zijn geen genomineerden. Wel wordt het op prijs gesteld wanneer de winnaar op een kleine, sobere bijeenkomst aanwezig wil zijn om zijn Award in ontvangst te nemen. Mocht de winnaar om moverende redenen verhinderd zijn, dan is het ook goed en wordt de prijs thuisgestuurd."
Tot de eerdere winnaars van de Pam Award behoren Leon de Winter voor God’s gym, P.F. Thomése voor Schaduwkind, Henk Romijn Meijer met Alle verhalen tot nu toe, Harry G.M. Prick met Een andere Boudewijn Büch, Christiaan Weijts met Art 285b en Tim Krabbé met Marte Jacobs.
Overigens betitelt Pam De Wittgensteins van Alexander Waugh als zijn échte beste boek van 2008, maar dat kwam natuurlijk niet in aanmerking wegens een vertaling.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening