Nederland Leest 2009 kiest voor 'Oeroeg' van Hella S. Haasse

De groots opgezette, Nederlandse leesbevorderingscampagne Nederland Leest staat in het najaar in het teken van Oeroeg, het romandebuut van Hella S. Haasse (°1918) uit 1948, zo heeft de stichting CPNB vandaag bekendgemaakt. Het gaat al om de vierde editie van deze nationale leescampagne, die plaatsvindt tussen 23 oktober en 20 november 2009. Het gekozen Oeroeg wordt gratis verdeeld onder de leden van de Nederlandse openbare bibliotheken en er worden vervolgens intense discussies over gevoerd over het hele land. De oplage van het actieboek haalt vaak de miljoen exemplaren. Vorig jaar stond Twee vrouwen van Harry Mulisch centraal.
Oeroeg (verschenen bij Querido) is, aldus CPNB, "het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering uitgegroeid tot een kloof."
Oeroeg verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk en is in ettelijke talen vertaald. Het is nu aan zijn 47ste druk toe. De vorige jaren stonden Dubbelspel van Frank Martinus Arion, Twee Vrouwen van Harry Mulisch en De gelukkige klas van Theo Thyssen centraal in Nederland Leest. Zie ook Literatuurplein.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening