Schrijverstekeningen in het museum van Elsene

In het Brusselse Museum van Elsene loopt tot 1 februari 2009 een verzorgde en uitgebalanceerde tentoonstelling met tekeningen van schrijvers. Meer dan woorden put uit drie privé-archieven, waaronder de collectie van uitgever Pierre Belfond die van het onderwerp schrijverstekeningen een levenswerk heeft gemaakt en dit in 2003 een bedding gaf in het boek Dessins d’écrivains.
Er is tekenwerk te zien van meer dan honderd, hoofdzakelijke Franse auteurs waaronder Victor Hugo, Charles Baudelaire, Guillaume Apollinaire, Guy de Maupassant, Paul Valéry, Max Jacob, Antonin Artaud, Henri Michaux, Roland Barthes, Michel Butor en Jean Cocteau én de Amerikanen Henry Miller, Jack Kerouac en William S. Burroughs. Soms gaat het om tekeningen in de marges van manuscripten of kattebelletjes op een envelop maar soms ook om een uiting van een uitgesproken dubbeltalent zoals bij Roland Topor. Blikvangers zijn ook zelfportretten van Emmanuel Bove en Paul Verlaine. Van Apollinaire vallen diverse aquarellen en 'calligrammes' te bewonderen en Roland Barthes en Raymond Queneau waagden zich aan de waterverf. Maar zo te zien kunnen we ons wel hoogst gelukkig prijzen dat Victor Hugo en Marcel Proust bij hun literaire leest bleven.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening