Erven Joyce moeten onderzoekster schadevergoeding betalen

Een academica van Stanford University in de VS die een controversiƫle biografie schreef over de dochter van James Joyce krijgt van de Joyce Estate een schadevergoeding van 240.000 dollar uitbetaald, zo meldt de instelling. Daarmee komt een einde aan een lang aanslepende zaak die door alle Joyce-geleerden ter wereld meticuleus werd gevolgd. Professor Engels Carol Loeb Schloss schreef in 2003 de biografie Lucia Joyce: To Dance in the Wake, een boek over het leven van Lucia. De roemruchte Stephen James Joyce, kleinzoon van en beheerder van de Joyce Estate, had niet toegestaan dat Schloss in haar boek originele teksten van Joyce die min of meer verband hielden met Lucia had kunnen publiceren, met het argument dat de Estate er nog copyright op had.
De onderzoekster had de kleinzoon in Parijs bezocht. Daar beheert hij verschillende van Joyces notitieboeken over Finnegan's Wake. In die notities vond Schloss onbekend materiaal over de relatie tussen vader en dochter. Ze kwam tot de conclusie dat Lucia veel meer was dan de gehandicapte, zwakzinnige dochter die quasi haar hele leven in instellingen doorbracht, maar portretteerde haar als een onafhankelijke vrouw die goed kon dansen en zelfs vaak haar vader had geĆÆnspireerd.
De academica vond het niet kunnen dat haar onderzoek met de censuur van de erven minder geloofwaardig was, en stapte naar de rechter, daarbij geruggesteund door haar alma mater en verschillende organisaties rond vrije auteursrechten. Met de minnelijke schikking nu kan Schloss alsnog haar boek volledig publiceren. Een rechter had in 2007 al beslist dat Loeb de fragmenten online kon publiceren, maar alleen op een site in Amerika. Stephen James Joyce staat erom bekend dat hij al vele openbare lezingen met de teksten van Joyce heeft weten te verbieden. Zie onze vorige berichten.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening