Literaire nalatenschap Ed Leeflang naar Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft de literaire nalatenschap verworven van de vorig jaar overleden dichter Ed Leeflang. De literaire nalatenschap van Ed Leeflang (1929-2008) bestaat uit dagboekbladen, cahiers met notities en invallen en aantekeningen bij het werk van klassieke en eigentijdse auteurs, variërend van Catullus tot Adriaan Morriën. Tot zijn erfenis behoort ook een groot aantal cabaret- en liedteksten, van hemzelf, maar ook in vertaling. Van zijn talrijke theateroptredens zijn programma’s aanwijzingen en notities bewaard gebleven. Een belangrijk deel van de nalatenschap wordt gevormd door uitgebreide correspondenties met collega-dichters als H.H. ter Balkt, T. van Deel, Wim Hofman, Hester Knibbe, Rutger Kopland en Anton Korteweg. Behalve over particuliere aangelegenheden, gaan de briefwisselingen hoofdzakelijk over het literaire bedrijf en eigen en andermans werk. Met name de correspondentie met Wim Hofman, die zijn brieven rijkelijk illustreerde, is persoonlijk en zeer omvangrijk en bovendien tweezijdig bewaard gebleven, omdat Leeflang kopieën van zijn brieven aan Hofman maakte.
Leeflang, die lange tijd werkzaam was als docent, debuteerde op zijn vijftigste met de bundel De hazen en andere gedichten, die meteen werd bekroond met de prestigieuze Jan Campert-prijs. Uit de zeven, regelmatig herdrukte bundels die in de jaren tachtig en negentig verschenen, maakte de in Amsterdam geboren en gestorven Leeflang een keuze die in 1999 verscheen onder de titel Sleutelbos. Judith Herzberg bezorgde zijn postuum verschenen Gaandeweg (2009). In haar nawoord schreef ze: "Als Ed niet zo bescheiden en teruggetrokken had geleefd, zou hij zeker als een van Nederlands belangrijkste dichters bekend zijn." Voor zijn werk kreeg Leeflang in 1991 de Adriaan Roland Holst-penning.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening