Zwitserse auteur en Goncourtwinnaar Jacques Chessex (75) plots overleden

De Zwiterse schrijver en Prix Goncourtwinnaar Jacques Chessex is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij stierf vrijdagavond aan de gevolgen van een hartaanval die hij kreeg tijdens een lezing in de bibliotheek van Yverdon-les-Bains, aldus Le Temps, precies op het moment dat hij een vraag over de zaak-Roman Polanski zou gaan beantwoorden.
Chessex verwierf bekendheid als enige Zwitserse, in het Frans schrijvende, auteur die de Prix Goncourt op zijn naam schreef. Hij kreeg de Goncourt in 1973 voor L'Ogre, een roman waarin een man helemaal getroebleerd blijft door de schim van zijn overleden vader.
Chessex publiceerde een twaalftal romans, waaronder La mort d'un Juste (1996) en Le rĂªve de Voltaire (1995) en een twintigtal dichtbundels. Hij scoorde een bestseller met Le Vampire de Ropraz (2007). In zijn laatste boek Un Juif pour l'exemple (2009), verhaalde Chessex over een antisemitische affaire in het Zwitserland tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat een flinke controverse veroorzaakte. Het boek verschijnt dit najaar bij Meulenhoff in vertaling onder de titel De zondebok. Chessex schilderde en tekende ook, en exposeerde in diverse Zwitserse steden. Hij was eveneens actief als criticus en essayist. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij de Prix Giono. Uitgebreide verslaggeving en getuigenissen over Chessex bij 24 heures.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening