Google-baas Sergey Brin verdedigt zijn 'eeuwige bibliotheek'

In een bijdrage in The New York Times heeft Sergey Brin, samen met Larry Page de mede-oprichter van Google, zijn project Google Books verdedigd. Brin noemt de gecontesteerde Books Settlement, de afspraak tussen rechthebbende auteurs en uitgevers enerzijds en de internetgigant anderzijds om samen oude boeken digitaal en online te exploiteren een "win win voor alle betrokkenen, maar de echte winnaars zijn vooral de lezers die een veel meer uitgebreide boekenwereld zullen kunnen betreden." Brin weerlegt de kritiek dat de regeling een vorm van "verplichte licentiegeving" is. Tegenstanders vonden het niet kunnen dat rechthebbenden zonder expliciet uit de deal te stappen automatisch eraan deel zouden nemen. Brin: "De realiteit is dat iedereen op elk moment de prijs kan bepalen en de toegang tot de boeken via Google Books kan regelen, en altijd eruit kan stappen. Voor de boeken waar de rechthebbenden zich nog niet bekendmaakten, zal de deal een stimulans zijn om het wel te doen."
Een andere vaak geuite vrees was dat de Settlement, die door een rechter recent terug naar de tekentafel werd verwezen, zou zorgen voor een soort informatiemonopolie van Google. Ook dat zou volgens Brin niet zo zijn, zo meent hij enigszins voluntaristisch: "Als Google Books succesvol is, zullen anderen volgen. En die zullen een gemakkelijker pad kunnen nemen. Deze afspraak maakt een register van rechthebbenden die aangemoedigd zullen worden hun rechten op te eisen, wat andere projecten zal vooruithelpen." Boeken van na 1923, aldus nog Brin, zullen anders "snel in het literaire zwarte gat verdwijnen. (...) De weinige overblijvende exemplaren zullen onvermijdelijk en langzaam uiteenvallen of verloren gaan door brand, waterschade of andere rampen." En daarmee wordt de gedigitaliseerde bibliotheek een "eeuwige bibliotheek".
Brin lijkt met zijn tekst de hand te reiken naar de Amazons en Microsofts van deze wereld, die zwaar tegen de Settlement gekant waren, en de eigen uitgangspunten bij het heropenen van de debatten nog eens klaar en duidelijk te willen stellen. Zie ook onze uitgebreide eerdere berichtgeving over de zaak. (afbeelding ZD Net)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening