Angela Merkel bekritiseert Google voor inscannen van boeken

Google Books krijgt nu aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse nieuwe tegenwind te verwerken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Op haar website plaatste Merkel een videoboodschap waarin ze de internetzoekmachine duidelijk maakt dat ze het auteursrecht moet respecteren. "Voor de bondsregering is het duidelijk: het eigendomsrecht moet ook op het internet worden eerbiedigd. Daarom kunnen we niet goedkeuren dat boeken gewoon ingescand worden zonder enige garantie over de eigendomsrechten, zoals Google dat doet. Ik vind dat we op internationaal vlak moeten bespreken hoe we intellectueel eigendom kunnen beschermen en toch de mogelijkheden kunnen benutten die nieuwe technologie biedt." De Duitse leidster is er overigens van overtuigd dat het klassieke boek zijn plaats naast het digitale gemakkelijk zal behouden.
Merkel, die morgen de beurs in Frankfurt opent, steekt met haar boodschap daarmee de Duitse uitgevers een hart onder de riem. De vakorganisatie Börsenverein, die de beurs organiseert, had de Google Books Settlement een "trojaans paard" genoemd. Google en de vertegenwoordigers van de Amerikaanse auteurs moeten voor 9 november aan een rechter in New York duidelijk maken hoe ze zullen tegemoet komen aan de kritiek. Zie The Guardian en onze vorige berichten.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening