Vargas Llosa schrijft roman over het Congo van Leopold II

De Peruaanse auteur Mario Vargas Llosa heeft aan AFP meer details gegeven over zijn nieuwe, ambitieuze roman over Roger Casement en de wreedheden in het Congo van de Belgische koning Leopold II. De 73-jarige Vargas Llosa liet in Madrid verstaan dat hij al twee jaar aan het boek over Casement werkt, dat in 2010 of 2011 moet verschijnen onder de titel El SueƱo del Celta (De droom van de Kelt). Casement was een Ierse nationalist, Britse diplomaat en fervent voorvechter van mensenrechten en slavenbevrijding in het kroondomein van Leopold II. Daar heerste op de rubberplantages een bijzonder streng arbeidsregime. Vele honderdduizenden arbeiders lieten er het leven door uitputting of na represailles van de opzichters. Vaak duiken daarbij de verhalen - en foto's - op van afgehakte handen.
Vargas Llosa, die zich voor zijn epische romans als Het feest van de bok en De oorlog aan het einde van de wereld zeer goed informeerde, zei "gefascineerd te zijn door het zo gevarieerde en avontuurlijke leven van Casement". De schrijver heeft er werkbezoeken opzitten naar Congo, en naar Noord-Ierland, om te proeven van "de sfeer, de landschappen, de samenleving".
Vargas Llosa leerde Casement kennen in een biografie van de Pools-Engelse schrijver Joseph Conrad, die in zijn Heart of Darkness zijn eigen verschrikkelijke Congo-ervaringen in dienst van de Belgische koning lapidair samenvatte onder de bekende woorden "the horror, the horror". Conrad raakte bevriend met Casement, die als Britse consul in het vroeg-twintigste-eeuwse Congo fel van leer trok tegen de mistoestanden en met zijn verslagen een internationale protestbeweging op gang trok. Als gevolg daarvan werd Congo, vanaf 1885 een persoonlijk bezit van de Belgische koning, in 1909 een Belgische kolonie. Onder het Belgisch koloniaal bestuur verbeterde de situatie geleidelijk. Congo werd in 1960 onafhankelijk.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening