Deutscher Büchpreis naar Kathrin Schmidt

De Deutscher Büchpreis gaat dit jaar naar de Duitse romancière Kathrin Schmidt voor haar roman Du stirbst nicht, zo meldde de organisatie bij de officiële opening van de Frankfurter Buchmesse. Daarmee ontvangt de schrijfster 25.000 euro. Schmidt, geboren in de voormalige DDR, vertelt in haar autobiografische roman over een auteur die na hersenschade haar spraak en geheugen probeert terug te winnen. Volgens de jury beschrijft het boek "nu eens laconiek, dan weer spottend, soms donker de innerlijke wereld van een zieke vrouw (...). De wereld die ze uit de fragmenten opnieuw samenstelt behelst de DDR, de jaren na de Duitse hereniging en het begin van deze eeuw. Daarmee is dit individueel verhaal over het terugkomen van aan de rand van de dood met grote kunde gepositioneerd in de echokamer van een historisch-politieke era van verandering." Schmidt haalde het van Rainer Merkel (Lichtjahre entfernt), Nobelprijswinnares Herta Müller (Atemschaukel), Norbert Scheuer (Überm Rauschen), Clemens J. Setz (Die Frequenzen) en Stephan Thome (Grenzgang). De Buchpreis wordt uitgereikt door de vakvereniging van de Duitse boekhandels en uitgevers. Vorig jaar won Uwe Tellkamp met zijn roman Der Turm, in 2008 won Julia Franck met Die Mittagsfrau.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening