VFL verstrekt 80.000 euro steun voor biografieën

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) verstrekt 80.000 euro steun aan biografieën van Rik Wouters, Jan Frans Willems, Paul-Gustave van Hecke (foto) en Wannes van de Velde.
Het VFL heeft een tweejaarlijkse subsidieregeling voor culturele biografieën. Daarmee mikt het op biografieën van personen die van betekenis zijn geweest voor de cultuur of de geschiedenis van Vlaanderen: figuren uit uiteenlopende maatschappelijke domeinen, zoals kunst en cultuur, media, politiek en economie. Met de subsidie kunnen biografen zich voor een bepaalde tijd vrijmaken om zich helemaal aan hun biografieproject te wijden.
Dit jaar dienden tien biografen een subsidieaanvraag in, voor in totaal 350.000 euro. Het beschikbare subsidiebudget bestond uit 80.000 euro. Uiteindelijk werden vier projecten ondersteund met een subsidie. Eric Min werkt aan een biografie van schilder en beeldhouwer Rik Wouters. Ludo Stynen biografeert de vader van de Vlaamse beweging, Jan Frans Willems. Manu Van der Aa gaat het leven beschrijven van Paul-Gustave van Hecke (1887-1967), een culturele duizendpoot met internationale uitstraling. Dree Peremans ten slotte begint in 2010 te werken aan een biografie van de vorig jaar overleden bard Wannes van de Velde.
Het VFL organiseerde deze subsidieregeling voor het eerst in 2007. Toen werden biografieprojecten op de rails gezet over uiteenlopende figuren als drukker en uitgever Christoffel Plantijn, progressief nationalist Maurits Coppieters en muzikant Dirk Van Esbroeck. Ook de inmiddels verschenen biografie van James Ensor van Eric Min werd toen ondersteund.
Volgend jaar houdt het VFL een subsidieronde voor Vlaamse schrijversbiografieën. Biografen van de Nederlandse schrijvers kunnen jaarlijks een subsidieaanvraag indienen bij de Nederlandse Stichting Fonds voor de Letteren. (bron: VFL, foto Paul-Gustave Van Hecke in 1962, samen met zijn vrouw Norine)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening