Frankfurter Buchmesse in het teken van China en onrust over Google Books

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdagavond samen met de Chinese vicepresident Xi Jinping en Gottfried Honnefelder, directeur Duitse Boekverkopers en Uitgevers, de 61ste editie van de Frankfurter Buchmesse, 's werelds grootste boekenbeurs, voor open verklaard. In de meeste toespraken werd gerefereerd aan de vrijheid van meningsuiting, wat natuurlijk alles te maken heeft met de eregast dit jaar: China.
Honnefelder had alvast goed nieuws, aldus Boekblad. Hij meldde dat de boekenverkoop de afgelopen negen maanden (januari - september 2009) met 2,8 procent was gestegen in Duitsland. Honnefelder was ook opgetogen dat Merkel zich kordaat had uitgesproken tegen het Google Books Settlement.
Volgens NRC laveerden de speeches "tussen politieke principes en economische perspectieven.": "Natuurlijk, vrijheid van meningsuiting was belangrijk en sterk verbonden met het boek, maar respect voor cultuurverschillen en dialoog daarover was minstens zo belangrijk." Maar toch waren vooral Amazon en Google "de boemannen", zegt de krant.
In haar toespraak verwees Merkel naar haar acties ter bescherming van het auteursrecht en het intellectuele eigendom, een onverholen verwijzing naar het Settlement. "Boeken maken een verschil, een verschil dat de dictaturen bedreigt en de democratieƫn versterkt", liet Merkel zich ook ontvallen. Vicepresident Xi Jinping liet zich niet van de wijs brengen en bepleitte "de harmonie van de wereld" en "het bewerkstelligen van vrede en welvaart" en prees het oeuvre van Goethe.
De burgemeester van Frankfurt liet in haar toespraak weten dat de Buchmesse in elk geval in Frankfurt blijft. De voorbije weken was er al heisa ontstaan over het censureren van bepaalde dissidente Chinese schrijvers, die hun uitnodiging zagen ingetrokken. De Frankfurter Buchmesse loopt tot zondag en telt zowat 7.000 exposanten uit uitgevers- en boekenwereld, met 440.000 boektitels.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening