Hillary Clinton huldigt Moskous standbeeld van Walt Whitman in

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in de Russische hoofdstad Moskou een standbeeld ingehuldigd van de Amerikaanse dichter en homo-icoon Walt Whitman (1819-1892), de auteur van Leaves of grass. De plechtigheid werd bijgewoond door de burgemeester van Moskou, Yuri Luzhkov, die nochtans openlijk uitkomt voor zijn anti-homoseksuele opvattingen. Luzhkov heeft eerder homoseksuelen omschreven als "satanisch" en verbood 'gay pride parades' in Moskou, op grond van veiligheids- en moraliteitsredenen. In zijn toespraak prees Luzhkov Whitman als "een auteur bij wie het Amerikaanse optimisme zit ingebakken." De Russische homo-activist Nikolaï Baïev heeft de deelname van Luzhkov aan het evenement "grotesk" genoemd. Clinton maakte in haar korte uiteenzetting geen melding van Whitmans seksuele geaardheid. Ze citeerde wel Whitman over zijn wens inzake samenwerking tussen Rusland en Amerika: "You Russians, and we, Americans!... so far apart from each other, so seemingly different, and yet... in ways that are most important, our countries are so alike."
Het standbeeld is opgericht aan de Staatsuniversiteit van Moskou en is gefinancierd door de Verenigde Staten en een aantal Russische bedrijven. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, noemde het monument een wederdienst voor een standbeeld van de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin aan de George Washington Universiteit in 2000. Beide standbeelden zijn het werk van de Moskouse beeldhouwer Aleksandr Burganov. Zie de berichtgeving bij Rianovosti.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening