Recensiesite De Reactor gaat online

Vrijdag gaat de nieuwe recensieboekensite De reactor online. Met het al herhaaldelijk aangekondigde De reactor willen de initiatiefnemers vooral “de kwaliteitsvolle literaire kritiek meer ruimte geven”. De site kiest voor het genre van de “langere, diepgravende recensie”, waarbij ze zich enigszins inspireren op The New York Review of Books. Diverse Vlaamse en Nederlandse recensenten van verschillende generaties gaan er aan meewerken, zo kondigt Piet Joostens aan, een van de drijvende krachten. Het initiatief is afkomstig van redactieleden van vier literaire tijdschriften, met name DWB, Parmentier, nY en het ter ziele gegane Raster. Zij vonden financiële steun voor het project bij onder meer de Vlaamse en Nederlandse Letterenfondsen, de Nederlandse Taalunie en Stichting LIRA. “De Reactor is een platform, geen tijdschrift”, benadrukt Joostens. “Het is er niet alleen voor de lezer, maar het is ook voor en van de critici. Want ook over de premisses van de literaire kritiek zal gedebatteerd worden.” Het eerste jaar wordt gehoopt zo’n 100 recensies te kunnen publiceren, met nieuwe teksten om de drie dagen. Coördinator-redactiesecretaris Jeroen van Rooij en de redactie met Arnoud van Adrichem, Patrick Bassant, Anneke Jansen, Piet Joostens en Matthijs de Ridder zien toe op de diversiteit en de kwaliteit van de stukken, die ook gehonoreerd worden.
In de poule van zowat vijftig medewerkers aan de site komen we namen tegen als Marc Reugebrink, Thomas Vaessens, Barber van de Pol, Huub Beurskens, Frank Albers, Geert Buelens, Stefan Hertmans, Hugo Bousset, Herman Jacobs, Arnold Heumakers en Erik Spinoy. “We zijn niet gestart om te concurreren met wie of wat dan ook”, aldus Joostens nog. “Maar we zoeken wel de lezer op die inzake boeken zijn gading niet meer vindt in kranten- en weekbladen. Actualiteitswaarde zal bij ons minder een rol spelen.”
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening