Egodocumenten Nelson Mandela zorgen voor vonken op Buchmesse

Op de lopende Frankfurter Buchmesse, die kampt met teruglopende bezoekerscijfers, houdt vooral een nakend boek van Nelson Mandela de internationale boekenbusiness geheel in zijn ban. Uitgevers bieden torenhoge bedragen voor Conversations with Myself, een boek dat nog gedistilleerd moet worden uit Mandela’s dagboeken, brieven en persoonlijke bedenkingen die hij tijdens zijn hele leven bijna dagelijks bijhield, ook tijdens de 27 jaar dat hij in gevangenschap leefde op Robbeneiland en tijdens zijn vijfjarig presidentschap van Zuid-Afrika. Het is op zich zeer uitzonderlijk dat een nog levende staatsman zonder de minste terughoudendheid zijn archieven openstelt, maar Mandela zag er geen graten in en heeft alles overgedragen aan zijn gelijknamige stichting. Uitgever Jonny Geller van Curtis Brown, die de wereldwijde rechten beheert, zegt “dat het boek de persoonlijke kant van dit icoon toont”, evenals “zijn diepgaande menselijkheid en wijsheid.” Hij wijst op de hartverscheurende teksten over de dood van zijn twee kinderen. “Het is ook een historisch document zonder weerga, dat bepaalde gebeurtenissen in een heel ander perspectief zal plaatsen”, aldus Geller. Talloze uitgeverijen uit Denemarken, Israël, Portugal, Italië, Nederland en de Verenigde Staten hebben al de portefeuille bovengehaald in een verwoede strijd om de rechten. De Britse rechten gingen al naar Pan MacMillan, de Amerikaanse naar Farrar, Straus en Giroux.
Mandela's autobiografie Long Walk to Freedom verkocht wereldwijd 6 miljoen exemplaren. Conversations with Myself zou in 2010 in de boekhandel liggen, in het jaar dat Mandela 92 wordt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening