Graf van Federico García Lorca wordt volgende week geopend

De Andalusische overheid start volgende week de werkzaamheden om het massagraf in Alfacar (nabij Grenada) te openen, waar mogelijk de stoffelijke resten van de Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936) liggen. García Lorca werd op 19 augustus 1936 vermoord door falangisten, en werd wellicht in een massagraf gedumpt samen met minstens drie andere personen waaronder twee anarchisten en een schoolmeester. Dat gebeurde bij de aanvang van de Spaanse Burgeroorlog.
Dat het graf nu toch geopend wordt, is het gevolg van een lange juridische slijtageslag. Uiteindelijk stemden zes familieleden van García Lorca na lang verzet uiteindelijk toch in met de opgraving. De voorwaarde is wel dat de media op afstand worden gehouden.
Al lange tijd is er tussen links en rechts in Spanje een dispuut over het openen van het massagraf, in een ravijn aan de oever van de opgedroogde Viznarrivier. In het massagraf zouden ook Francisco Galindo en Joaquin Galadí liggen. Hun nabestaanden willen de overledenen alsnog een echte begrafenis geven, iets waar de familie van García Lorca heel lang bezwaar tegen maakte uit vrees dat de opgraving een massaspektakel zou worden. Bedoeling nu is om alleen de lichamen van Galindo en Galadí te zoeken, waarna het graf terug dicht zou worden gemaakt. Het lichaam van de dichter zal niet worden geïdentificeerd. "In eerste instantie gaan we het aantal lichamen proberen te tellen", aldus de regiominister van Justitie Begoña Alvarez. "Een eventuele identificatie moet vervolgens met de familie verder besproken worden." Mogelijk zijn er zes massagraven in de buurt van de plaats.
De homoseksuele en sociaal bewogen Federico García Lorca stond erg kritisch tegenover de rechtse franquisten. Hij is niet enkel beroemd vanwege zijn poëzie, hij schreef ook een groot aantal theaterstukken. Onlangs verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling van zijn Verzamelde gedichten bij Athenaeum-Polak & Van Gennep. Zie onze vele eerdere berichten over de zaak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening