Vlaamse titels wekken belangstelling in Frankfurt

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft in een persbericht de balans opgemaakt van de aanwezigheid van de Vlaamse literatuur op de Frankfurter Buchmesse. Daarbij viel het op dat buitenlandse uitgevers nu akkoorden sloten over Vlaamse titels die al langer op tafel lagen. Er werden ook meer contacten gelegd met landen als Japan, India en Argentinië, zo meldt het VFL.
Vooral de graphic novels zaten na het grote succes van het Vlaamse gastlandschap op het internationale stripfestival van Angoulême in de lift. Er was veel buitenlandse aandacht voor Jaren van de olifant van Willy Linthout, De maagd en de neger van Judith Vanistendael en De tweede kus van Conz. Ook Wachten op een eiland van Marc Legendre kon op veel bijval rekenen.
Inzake literatuur deden de romans van Bart Koubaa (foto, De leraar), Bart Moeyaert (Graz), Peter Terrin (De bewaker) en Margot Vanderstraeten (Mise en place) het goed bij uitgevers van Duitsland tot de Verenigde Emiraten, aldus het VFL. Het controversiële Wij van Elvis Peeters wekte vooral interesse bij de buurlanden en in Scandinavië. Voor het veelvertaalde De engelenmaker van Stefan Brijs was er sterke interesse uit Polen, voor De buitenkant van Meneer Jules van Diane Broeckhoven uit Frankrijk. Duitsland en Hongarije kochten de rechten voor Chika Unigwe’s Fata Morgana, mede dankzij de publicatie van de Engelse vertaling van de roman. Ook de verkoop van Hugo Claus Het verdriet van België aan Kroatië werd in Frankfurt bezegeld.
De kinder- en jeugduitgevers hadden in het bijzonder oog voor Ik denk dat het liefde was van Kathleen Vereecken en De zomerzot van André Sollie. Van het alom met prijzen begiftigde Het geheim van de keel van de nachtegaal van Carll Cneut en Peter Verhelst waren al een heleboel buitenlandse rechten verkocht, maar kwam er nu belangstelling uit India en Japan.
Het VFL laat ook weten dat het een aantal projecten plant in Japan, India en Argentinië. "Ook een verruiming van de inhoudelijke werking van het VFL dringt zich al enkele jaren op. Uitgevers verzuchten het VFL om voor non-fictie vertaalsubsidies toe te kennen." Het Nederlandse zusterfonds, NLPVF, boekt telkens grote successen met titels als Ararat van Frank Westerman en In Europa van Geert Mak. (foto Bart Koubaa - 8weekly)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening