Papierman(d) - aflevering 74

Verloren brood of beschuit met muisjes uit de bijkeuken van de literaire nieuwsbureaus:

**Abdelkader Benali is op de Buchmesse uitgeroepen tot een van de getalenteerdste 39 Arabische schrijvers onder de veertig. Dat vindt de jury van Beirut39, een samenwerkingsverband van het Britse Hay Festival en Beirut World Capital of the Book 2009 Het wil tonen hoe het hedendaagse gezicht van de Arabische literatuur eruit ziet. (NRC Boeken)
**Marja Pruis in De Groene Amsterdammer over het werk van Nobelprijswinnares Herta Müller: 'Alles draait om angst.' Zie ook Carel Peeters op het Tiradeblog over 'onbekende Nobelprijswinnaars.'
**Boek.be, de Vlaamse belangenorganisatie van uitgevers, boekenhandelaars en anderen in de boekensector, kondigt eind oktober zijn technisch platform aan voor de verspreiding van e-boeken. (6minutes)
**De Frankfurter Buchmesse valt dit jaar weliswaar wat kleiner uit, met krimpende bezoekerscijfers. Toch slaat de Duitse boekenbranche zich goed door de crisis, zo meldt De Telegraaf. De verkoop van boeken steeg met bijna 3 procent. Volgens Boekblad zijn de biedingen op Conversations with myself van Nelson Mandela intussen nog gaande voor Nederland. Drie kandidaten, Contact (NDCVBK), Het Spectrum (PCM) en Balans (WPG) zouden de prijs al tot boven de 100.000 euro opgedreven hebben.
**Alle auteurs van naam moeten plaatsnemen op Das Blaue Sofa en zweten onder de spots in Frankfurt, zie hier.
**Julian Barnes over de Rabbitboeken van John Updike, "he still thinks it is the greatest postwar fiction."
**The Times spreekt met Philip Roth, over "America, survival, prizes and writing", naar aanleiding van het verschijnen van The Humbling.
**P.F. Thomése in de Volkskrant over de 'schrijver met zes pootjes', Franz Kafka. En Arjen Fortuin over De gedaanteverwisseling: Moet u nou eens kijken, het is gecrepeerd.
**Trouw bespreekt de memoires van de Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink.
**De nieuwe roman van Désanne van Brederode, Door mijn schuld, eveneens in Trouw.
**"Keren we ons tegen literair vampirisme of moeten we juist blij zijn met schrijvers die voortborduren op literaire klassiekers?" Winnie-de-Poeh en de lijkenpikkers. Pieter Steinz bekijkt het sequelfenomeen op NRC Boeken.
**De Encyclopaedia Britannica, de eerbiedwaardige Engelse encyclopedie, gaat op zoek naar wie nog de oudste editie uit 1768 op zijn boekenplanken heeft staan. (The Guardian).
**Een interview met Edmund White op Salon.com.
**The New York Times bekijkt het digitale ontlenen in bibliotheken.
**Het volgende nummer van het Amerikaanse tijdschrift McSweeney's krijgt de vorm van een krant, "a big old-fashioned broadsheet."
**De Athenaeum Boekhandelsite bespreekt het nieuwe nummer van Granta, dat een themanummer over Chicago is: "een sprankelende en spannende mix (..), waarin het unieke perspectief van nieuwkomers wordt afgewisseld met scherpe inzichten van geboren en getogen Chicagoans."
**Het veel gelauwerde boek Netherland van Joseph O'Neill zal worden verfilmd door Sam Mendes, zo meldt The New York Times. Oprah Winfrey zal mee produceren. Sam Mendes kennen we van onder andere American Beauty en op boeken gebaseerde films als The Kite Runner en Revolutionary Road.
**En De papieren man staat op de groslist van de Dutch Bloggies, de jaarlijkse verkiezing van het meest populaire weblog.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 18-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening