Vredesprijswinnaar Claudio Magris waarschuwt voor Berlusconi-fascisme

Op de laatste dag van de Frankfurter Buchmesse heeft de 70-jarige Italiaanse auteur Claudio Magris zondag de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel in ontvangst genomen. De prijs, met een waarde van 25.000 euro, was hem in juni al toegekend (zie ons eerder bericht). De Vereniging van Duitse Boekhandels lauwert Magris "omdat zijn werk het samenleven en -werken van verschillende culturen in Europa belicht". De Vredesprijs wordt sinds 1950 uitgereikt aan een personaliteit die door zijn wetenschappelijke, artistieke of literaire bezigheden op zichtbare wijze heeft bijgedragen tot de vooruitgang van pacifistische ideeën." In zijn dankwoord waarschuwde Magris voor het toenemende populisme in Europa en voor nieuwe grenzen in Europa, die "een democratie zonder democratie" kunnen veroorzaken. Zo wees hij op de "onzichtbare grenzen" tussen autochtonen en immigranten in de grote Europese steden. Zonder Berlusconi direct bij naam te noemen, gaf Magris een flinke veeg uit de pan aan de Italiaanse regering. Hij zei "te hopen dat zijn land niet opnieuw de pionier zou zijn in negatieve zin: ten slotte hebben wij het fascisme uitgevonden in Europa."
Magris geldt al jaren als een van de belangrijkste auteurs van Europa en wordt al enige tijd genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs. Zijn wereldwijde bestseller Donau ontving de Premio Strega. In 2001 kreeg hij de Erasmusprijs uitgereikt en in 2004 schreef hij de prestigieuze Prins van Asturiëprijs op zijn naam. Als essayist en columnist voor de Italiaanse krant Corriere della Sera toonde Magris, samen met Umberto Eco, zich vaak zeer kritisch voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De Vredesprijs werd dit jaar voor de 60ste keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Albert Schweitzer (1951), Ernst Bloch (1967), Max Frisch (1976), Václav Havel (1989) en Saul Friedländer (2007).
De Frankfurter Buchmesse klokte dit jaar af op 290.469 bezoekers, ongeveer 9.000 minder dan vorig jaar. Toch is dit het tweede hoogste bezoekersaantal in de 60-jarige geschiedenis van het evenement.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening