Erwin Mortier, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa op shortlist AKO Literatuurprijs

In het Nederlandse actualiteitenprogramma NOVA heeft juryvoorzitter en oud-premier Guy Verhofstadt zojuist de shortlist voor de AKO Literatuurprijs 2009 bekendgemaakt. En die oogt redelijk eigenzinnig. Opvallendste kenmerk van de lijst is de aanwezigheid van Erwin Mortiers alom bejubelde roman Godenslaap, die meteen tot het kransje topfavorieten mag worden gerekend. Hij staat als enige Vlaming op de zeskoppige shortlist voor de prestigieuze Nederlandse onderscheiding. Eerder werd Mortiers Godenslaap genegeerd door de jury’s van zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. De twee andere grote kanshebbers zijn ongetwijfeld Christiaan Weijts (met het zwierige Via Cappello 23) en Tommy Wieringa (met Caesarion). Opmerkelijk is beslist ook de nominatie van de Antwerps-Nederlandse stadsdichteres Joke van Leeuwen, met Alles nieuw, een bescheiden boek waarin typografie en illustratie evenzeer het verhaal dragen. Een nog grotere verrassing bereidde de jury met de keuze voor de schier onbekende Urugayaans-Nederlandse Carolina Trujillo en haar liefdesroman De terugkeer van Lupe Garcia. De bedreven journalist-chroniqueur Joris Van Casteren schreef met Lelystad, een boek over zijn geboortestad, de enige overblijvende non-fictietitel in de onmiskenbaar apart te noemen toplijst, die wellicht nog veel inkt doet vloeien.
Alom verwachte namen als Herman Koch (met publiekslieveling Het diner), Libriswinnaar Dimitri Verhulst (met Godverdomse dagen op een godverdomse bol) en zowaar ook de grote literaire prijzenkaper Arnon Grunberg (met Onze Oom), nog aanwezig op de longlist, werden immers genadeloos terug naar af verwezen.
Op de longlist prijkten overigens nog zes Vlamingen, maar ook Geert Buelens, Joris Note, Erik Vlaeminck en Bart Moeyaert konden de jury uiteindelijk niet verder overtuigen.
In de evenredig Vlaams en Nederlandse samengestelde jury zetelen dit jaar, naast juryvoorzitter Guy Verhofstadt, ook Sylvia Dornseiffer (ex-directeur Nederlands Fonds voor de Letteren), Jeroen Overstijns (De Standaard der Letteren en manager Sanoma online), Maarten Dessing (recensent Knack en Boekblad), Frank Hellemans (recensent Knack) en Bas Belleman (Trouw en Filosofie Magazine). De literatuurprijs, waarvoor zowel Nederlandstalige fictie en non-fictie in aanmerking komt, wordt uitgereikt op 10 november, tijdens een rechtstreekse tv-uitzending. De winnaar strijkt 50.000 euro én een sculptuur op. Vorig jaar ging de prijs naar Doeschka Meijsing met haar roman Over de liefde. (DL - foto Erwin Mortier: radio Klara)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening