Gabriel García Márquez werd bespioneerd door Mexicaanse politie

In 1982 opende de Mexicaanse politie een dossier over de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Daarin wordt hij getypeerd als "pro-Cubaans en pro-Sovjet-Unie" en een "propagandist" van communistisch Cuba, zo heeft de Mexicaanse krant El Universal onthuld. Volgens het dagblad werd de schrijver van Honderd Jaar Eenzaamheid vanaf halfweg de jaren zestig tot op zijn minst de jaren tachtig bespioneerd in Mexico, waar hij zich begin jaren zestig vestigde.
El Universal verwees naar een rapport uit maart 1982 - maanden voor García Márquez de Nobelprijs voor Literatuur kreeg - waarin de beslissing van García Márquez om de Cubaanse autoriteiten de volledige rechten over Kroniek van een Aangekondigde Dood te verstrekken, wordt gesitueerd. "Het bovenstaande bevestigt dat Gabriel García Márquez, naast pro-Cubaans en pro-Sovjet, ook een propagandist is die werkt voor de inlichtingendiensten van dat land (Cuba)", zo staat er ondubbelzinnig in het document van de voormalige politieke politie van Mexico. Nog een ander document maakt gewag van de aankomst op de luchthaven van Mexico Stad op 30 april 1980 van een vliegtuig van Sovjetmakelij. Het werd gestuurd door Cuba om 'Gabo' op te pikken, "zodat hij de vieringen rond 1 mei in Havana zou kunnen bijwonen", zo meldt het rapport.
García Márquez verzocht in maart 1981 om asiel in Mexico, maar dit werd geweigerd "wegens gebrek aan elementen die erop wezen dat hij door de Colombiaanse militaire autoriteiten vervolgd werd." Toch kreeg García Márquez van de Mexicaanse autoriteiten wel bescherming.
García Márquez woonde een tijdlang in Cuba waar hij de communistische revolutie van Fidel Castro versloeg. Hij raakte er bevriend met Castro, wat leidde tot het oprichten van een filiaal van Castro's persbureau Prensa Latina in Bogotá. Zie onder meer deredactie.be (DL - foto García Márquez: Wiki Commons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening