'Het diner' van Herman Koch wint NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek gaat naar Herman Kochs Het diner, zo maakte de organiserende Stichting voor de Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend. Koch behaalde een kwart van de in totaal 34.786 uitgebrachte stemmen. Herman Koch kreeg de NS Publieksprijs uit handen van dichter en schrijver Nico Dijkshoorn. De publieksprijs is voor de 23ste keer uitgereikt en bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een jaarabonnement in de eerste klasse van de Nederlandse Spoorwegen. Het diner mag zich voortaan Boek van het Jaar 2009 noemen. Inmiddels zijn er ook 250.000 exemplaren van verkocht.
Naast Het diner waren ook Over de liefde van Doeschka Meijsing, De verbouwing van Saskia Noort, De prooi van Jeroen Smit, Meisje met negen pruiken van Sophie van der Stap en Alles te verliezen van Esther Verhoef genomineerd. Vorig jaar won Arthur Japin de prijs met De overgave. Bijna driekwart van de stemmers was dit jaar vrouw, tweederde kwam uit de leeftijdsgroep 41+. Alleen De Prooi trok meer mannelijke dan vrouwelijke stemmers. Winnaars in het verleden waren onder andere Heren van de thee van Hella S. Haasse, Indische duinen van Adriaan van Dis en In Europa van Geert Mak.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening