Ontslag bij Frankfurter Buchmesse na weren van Chinese dissidenten

De organisatoren van de zondag afgelopen Frankfurter Buchmesse hebben hun projectmanager Peter Ripken aan de dijk gezet, nadat is gebleken dat hij twee Chinese activisten heeft verhinderd om het woord te voeren tijdens de slotceremonie van het evenement. Dat meldt het Duitse weekblad Stern. China was dit jaar het gastland en dat zorgde eerder voor een aantal wrijvingen met de Chinese autoriteiten over de aanwezigheid van het regime onwelgevallige schrijvers.
Ripken, die het Chinaproject op de Buchmesse coördineerde, werd ontslagen nadat duidelijk is geworden dat hij de Chinese milieuactivist en schrijfster Dai Qing voor de slotceremonie benaderde en haar vertelde dat ze niet het woord mocht nemen. Ripken verdedigde zich achteraf door te zeggen dat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken - medegastheer van de beurs - Qing niet had gewenst als gastspreker, ondanks het feit dat Qing al in september door officials van Frankfurt te horen had gekregen dat ze het woord mocht voeren op de plechtigheid. "De slotceremonie had helemaal niets te maken met China", aldus de 67-jarige Ripken. "Het Buitenlandministerie stelde expliciet dat deze beurs niet enkel met China had te maken en ik handelde hiermee in overeenstemming", verdedigde hij zich.
Andere bronnen melden dat Ripken ook de Chinese activist en dichter Bei Ling (foto) uit de ceremonie weerde. Volgens de in de VS woonachtige Bei was het zeker niet enkel Ripken die zich heeft uitgesproken tegen hun deelname aan de slotceremonie.
Afgevaardigden van de Frankfurter Buchmesse lieten in een mededeling weten dat "aanhoudende moeilijkheden" met Ripken de aanleiding vormden tot zijn ontslag. In de aanloop naar de beurs moest Ripken al forse kritiek incasseren over het weren van Dai Qing en Bei Ling uit een voorafgaandelijk symposium in Frankfurt (zie dit bericht). Toen zei hij dat hij toegaf aan druk van eregast China. Het Buitenlandministerie heeft nog geen commentaar gegeven op de affaire. Tijdens de slotplechtigheid werd het woord uiteindelijk gevoerd door een schrijver uit India en een vertegenwoordiger van het Buitenlandministerie. (DL - foto's DPA, Getty)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening