Boek van president Congo-Brazzaville bevat verzonnen Mandela-voorwoord

De Nelson Mandela Foundation dreigt met juridische acties tegenover de president van Congo-Brazzaville Denis Sassou-Nguesso, zo meldt onder meer The Guardian. In zijn nieuwe boek Straight Speaking for Africa prijkt een voorwoord van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, maar dat blijkt volkomen gefingeerd. Mandela prijst daarin Sassou-Nguesso als "een van de grote Afrikaanse leiders, die zich onophoudelijk inzet voor bevrijding van onderdrukte volkeren". Er staat verder: "Denis Sassou Nguesso biedt een krachtig en duidelijk perspectief voor Afrika's queeste naar ontwikkeling." De dictator-president kwam in 1979 aan de macht na een coup en kwam als winnaar uit de bus van een burgeroorlog, nadat hij de verkiezingen had verloren. Geregeld komt hij in opspraak, na claims over corruptie en spilziek gedrag. Bezwaarlijk iemand waar Mandela zich mee zou associƫren.
De Nelson Mandela Foundation laat weten dat het om "een vals voorwoord" gaat. "Mandela heeft het boek nooit gelezen, laat staan er een voorwoord voor afgeleverd. We veroordelen dit als een schaamteloos misbruik van Mandela's naam." De stichting bekijkt nu met haar advocaten of ze juridische stappen gaat ondernemen. "Er is nooit een verzoek gekomen en Mandela heeft nooit iets in die zin ondertekend", aldus de stichting. Het gebeurt wel vaker dat Mandela's naam voor de kar wordt gespannen van diverse initiatieven of zelfs producten, maar de stichting reageert snel op flagrante misbruiken. "Mandela wordt nog steeds overspoeld door verzoeken om voorwoorden te schrijven van boeken", stelt de Foundation, "Maar een jaar geleden heeft hij aangegeven dat hij daar niet langer op ingaat." Een woordvoerder van uitgever Michel Lafon, die het boek uitbracht, zei dat het voorwoord hen was bezorgd door de auteur van het boek. Of het boek nu zal worden teruggetrokken, is niet bekend. In Congo-Brazzaville wordt het stilzwijgen bewaard over de zaak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening