Filosoof Gilles Deleuze erg gewild bij Franse internetboekenpiraten

Het Franse onderzoeksbureau MOTif (Observatoire du livre et de l'écrit du conseil régional d'Ile-de-France) heeft in zijn studie Ebookz onderzocht welke Franse boektitels het meest illegaal gedownload worden, zo meldt onder meer L'Express. Onderzoekers Mathias Daval heeft daarvoor vier maanden lang duizenden internetbestanden doorzocht en geanalyseerd. Hij ontdekte dat er zowat 6.000 titels illegaal worden aangeboden (waarvan 3.500 à 4.000 strips), een cijfer dat de komende jaren allicht toeneemt door de digitalisering en de e-bookrevolutie. Nu gaat het om welgeteld 1 procent van het totale boekenaanbod. Ondanks het feit dat het er meer en meer naar uitziet dat de technologische impact van de Kindle en aanverwanten nooit de draagwijdte zal hebben als pakweg de iPod in het domein van de muziek.
Het zijn - niet verrassend - de Franse bestsellerauteurs Bernard Werber, Amélie Nothomb en Frédéric Beigbeder van wie de boeken vaak illegaal van het net worden geplukt door piraterij. Maar het is wel zeer opvallend dat veel boeken van Franse filosofen als Gilles Deleuze (1925-1995, foto) het meest illegaal gedownload worden. De Franse zucht naar eruditie werkt dus ook hier door. Filosofen maken 25 procent uit van 'les 20 auteurs les plus piratés.' Postmodernist Deleuze voert zelfs de top-tien aan met dertien titels, Sartre staat op plaats acht. De onderzoekers verklaren dat door het feit dat veel Franse studenten via het internet hun werk willen stofferen en door de hernieuwde buitenlandse belangstelling voor deze Franse denkers.
Andere opvallende vaststelling: internetpiraterij treft minder de recent verschenen titels (slechts 1 op 4 van de illegaal geplukte boeken is minder dan vier jaar geleden gepubliceerd). Men speurt vooral naar titels die niet langer in druk zijn, wellicht een vingerwijzing voor de uitgeverijen.
Als men de lijst uitzuivert op uitsluitend door Fransen illegaal gedownloade titels wordt de top-drie gevormd door het zelfhulpboek Le Sexe pour les nuls, de onvermijdelijke Harry Potter van J.K. Rowling en Le grand livre de la cuisine van Alain Ducasse.
De algemene top-10:
1. Gilles Deleuze (13 titels)
2. Bernard Werber (11 titels)
3. Amélie Nothomb (10 titels)
4. Frédéric Beigbeder (7 titels)
5. J.K. Rowling (7 titels)
6. Michael Connelly (6 titels)
7. Sophie Dudemaine (6 titels)
8. Jean-Paul Sartre (6 titels)
9. Albert Camus (5 titels)
10. Daniel Pennac (4 titels)
Zie ook ons eerder artikel over de Amerikaanse illegale downloadpraktijken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening