Carlo Van Baelen blijft aan het roer van Vlaams Letterenfonds tot eind 2011

Carlo van Baelen blijft tot eind 2011 directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dat vertelde hij zelf tijdens een najaarsbijeenkomst van het VFL voor pers, auteurs en genodigden. Van Baelen (rechts op de foto) zegt dat hij daarmee een einde wilde maken aan de ontstane geruchtenstroom over zijn nakend vertrek en het hardnekkige rondje namen noemen over zijn opvolging.
Van Baelen leidt het Vlaamse Letterenfonds sinds 2000. Hij zegt de directieperiode tot eind 2011 ook te willen handhaven en benutten om de nieuwe VFL-voorzitter Jos Geysels, die op 1 januari 2010 start, als dusdanig grondig in te werken. Geysels volgt Joris Gerits op.
Ook werd gezegd dat het VFL meer aandacht gaat besteden aan de ondersteuning van non-fictie. Als realisaties werd onder meer uitdrukkelijk verwezen naar de e-literatuurprojecten. Het Vlaams Fonds voor de Letteren bestaat binnenkort tien jaar: op 4 december is er een reflectienamiddag, op 23 april 2010 is een groot literair feest in de Gentse Vooruit voorzien om dat te vieren. Harold Polis stelt momenteel een gelegenheidspublicatie samen over het Fonds.
Bovendien raakte bekend dat de driedimensionale striptentoonstelling Ceci n'est pas la BD flamande er een virtueel broertje heeft bijgekregen, een versie van de tentoonstelling die begin 2009 op het Internationaal Stripfestival van Angoulême te zien was, waarbij de bezoeker 20 Vlaamse stripauteurs beter leert kennen.
In de Knack Boekenspecial ter gelegenheid van de Boekenbeurs vallen in een gezamenlijk interview intussen een paar opmerkelijke uitspraken van auteurs Yves Petry (foto 2) en Christophe Vekeman te noteren over het Vlaams Fonds voor de Letteren. Op de vraag of het VFL de voorbije tien jaar "een specifieke invloed heeft gehad op het literaire klimaat", antwoordt Petry dat "hij zich nog geen minuut heeft afgevraagd wat de visie van zo'n instelling zou moeten zijn". Maar, zegt hij: "Wel weet ik dat zelfs de relatief bescheiden subsidie die ik van het VFL ontvang, me in staat stelt om de boeken te schrijven die ik wil schrijven, zonder dat ik mijn beperkte krachten moet verspillen aan broodschrijverij en overbodige opinies of het vleien en behagen van verstrooide cultuurconsumenten. Leve het VFL dus, wat mij betreft."
Bij Christophe Vekeman (foto 3) luidt een andere klok. Hij heeft nooit subsidie aangevraagd, "een principiële keuze". En voegt eraan toe: "Niettemin wil ik dit gezegd hebben: het huidige subsidiebeleid van het VFL maakt laks en lui. Te veel mensen met te weinig talent en werklust leiden een te comfortabel leven dankzij het VFL. Het dient de literatuur niet, het marginaliseert de literatuur."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening