Ruzie over Kafkamanuscript 'Der Prozess'

De Israëlische Nationale Bibliotheek heeft het Museum voor Moderne Literatuur in het Duitse Marbach verzocht om het manuscript van Der Prozess van Franz Kafka terug te bezorgen aan Israël, om zodoende "een historische fout" recht te zetten. Het Duitse museum heeft het verzoek al verworpen, en zegt dat het manuscript geheel wettelijk werd verworven.
De Israëlische bibliotheek beweert dat het manuscript destijds illegaal verkocht is aan Duitsland door Esther Hoffe, de voormalige secretaresse en partner van Kafka's vriend Max Brod. Hoffe hield altijd vol dat zij de wettige erfgenamen ervan was, omdat dat zo in de laatste wilsbeschikking van Brod zou staan. In 1988 bood Hoffe het manuscript aan op een veiling bij Sotheby's. Het werd voor zowat 2 miljoen dollar verkocht aan een boekhandelaar die opereerde in opdracht van de Duitse overheid. Het unieke document kwam op die manier in het museum in Marbach terecht. Voor zover het museum kan zeggen, is het manuscript als gift van Brod bij Hoffe terechtgekomen.
Een en ander is een uitvloeisel van een langlopend dispuut over Kafka's nalatenschap. De onduidelijkheid begon al meteen na de dood van Kafka, die wilde dat de meeste van zijn manuscripten zouden worden vernietigd. Max Brod, de executeur van het testament van Kafka, legde die wens naast zich neer. Na Brods dood in 1968 in Tel Aviv, belandden vele documenten bij zijn secretaresse Esther Hoffe. Enkele jaren later bekrachtigde een Israëlische rechter de erfenis en nog later verkocht Hoffe dus het manuscript.
Hoffe ontzegde Kafka-onderzoekers telkens de toegang tot het deels onbekend materiaal. Een gedeelte ervan verkocht Hoffe op veilingen met aanzienlijke opbrengst, ander materiaal smokkelde ze uit Israël naar een Zwitserse kluis (ondanks de uitdrukkelijke wens van Brod om alle papieren in Israël te houden). Hoffe liet bij haar dood vorig jaar alles na aan haar twee dochters. Aanvankelijk werd gedacht dat er zich in de nalatenschap van Hoffe nog onbekende teksten van Kafka zouden bevinden, maar dat blijkt voorlopig niet zo te zijn. Zie onze vorige berichten en de verslaggeving in The Guardian en Haaretz.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 25-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening