Jean-Philippe Toussaint kan tweede Belgische Goncourtwinnaar worden

De Académie Goncourt heeft vandaag zijn ultieme selectie bekendgemaakt voor de Prix Goncourt, die op maandag 2 november wordt uitgereikt. Het is een kransje van vier vooraanstaande auteurs die nog een kans maken op de hoogste Franse literaire onderscheiding, netjes verdeeld in twee mannen en twee vrouwen:
*Laurent Mauvignier: Des hommes (Minuit)
*Marie NDiaye: Trois femmes puissantes (Gallimard)
*Jean-Philippe Toussaint: La vérité sur Marie (Minuit, foto)
*Delphine de Vigan: Les heures souterraines (JC Lattès)
Marie NDiaye scoorde met Trois femmes puissantes een van de grote successen van het Franse najaar, en viel zowel in de gunst van publiek als kritiek. Het boek haalde een oplage van 140.000 exemplaren. Delphine de Vigan maakte vorig jaar enige furore met No et moi en vertegenwoordigt de jongere garde in het kwartet.
Al even goede punten van de Franse pers kreeg Laurent Mauvignier met Des hommes, waarin het drama van de oorlog in Algerije centraal staat. Jean-Philippe Toussaint kan dan weer de tweede Belg op het Goncourtpalmares worden (na François Weyergans) met La vérité sur Marie, vervolg en sluitstuk op zijn ook bij ons erg gesmaakte Faire l'amour en Fuir (waarmee hij in 2005 de Prix Médicis op zijn naam schreef). Toussaint en Mauvignier zijn twee auteurs uit de stal van Editions de Minuit, die zodoende een kans op twee heeft om de Goncourt te winnen.
De Prix Goncourtwinnaar wordt maandag bekendgemaakt na het traditionele diner van de tienkoppige jury (met onder meer Jorge Semprun, Michel Tournier en Bernard Pivot) bij Drouant te Parijs, om 12u45 om de nieuwsbulletins ter wille te zijn en niet meer om 13 uur zoals de traditie het wilde. Daarna wordt meteen ook de Prix Renaudotwinnaar vrijgegeven. Donderdag wordt ook de Grand Prix de l'Académie française bekendgemaakt, wat de aftrap betekent voor een cascade aan Franse literaire topprijzen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening