John le Carré verandert na 38 jaar van uitgever

De Britse auteur John le Carré, pseudoniem van David Cornwell, verlaat na 38 jaar uitgeverij Hodder & Stoughton voor Penguin, zo maakt het literair agentschap Curtis Brown bekend. De volgende, voorlopig titelloze roman van Le Carré zal in 2010 het licht zien onder het Penguin-imprint Viking. Op hetzelfde moment zullen ook nieuwe edities van Le Carré's klassiekers The Spy Who Came in From the Cold en The Russia House verschijnen. Penguin neemt ook de rest van de backlist over, alles samen 21 titels. Die romans - met nog onder meer The Constant Gardener, The tailor of Panama en de trilogie The Quest for Karla - zullen de komende negen jaar in de reeks Penguin's Modern Classics worden gepubliceerd. Er zijn geen details bekend over hoeveel Penguin betaalt voor de overstap, maar dat het een aanzienlijk bedrag moet zijn is evident. Er zijn van de spionageromans van Le Carré al vele miljoenen exemplaren wereldwijd verkocht. Veel boeken werden bovendien al verfilmd.
Tom Weldon van Penguin UK zei dat hij "opgetogen en vereerd is dat hij het vertrouwen krijgt voor de front- en de backlist. Er zijn vandaag maar weinig schrijvers die in hun boeken zo'n uitstekende verhaallijnen, onvergetelijke personages en dringend engagement kunnen combineren in een actuele wereld. Hij is een van de boeiendste en belangrijkste chroniqueurs van onze tijd en zijn boeken zijn, in de waarachtigste betekenis van het woord, moderne klassieken."
Le Carré blijft vriendelijk voor zijn vorige uitgever, die hij bedankt voor de goede zorgen. "Maar de mogelijkheid om mijn levenswerk gepresenteerd te zien als klassieke paperbacks kon ik op dit punt in mijn carrière niet laten liggen." Van Le Carré staat momenteel zijn laatste roman A Most Wanted Man in de bestsellerlijsten. Eerder dit najaar maakte Penguin ook bekend dat ze de auteur Vikram Seth met een nieuw boek en backlist hadden binnengehaald. Zie ook het bericht in The Bookseller.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening