Biograaf: 'Medische fout veroorzaakte gruwelijke dood dichter Keats'

Volgens een nieuw boek lag een verkeerde medische diagnose aan de basis van het gruwelijke levenseinde van de Engelse romantische dichter John Keats (1795-1821), zo melden The Guardian en The Independent. De aan tuberculose lijdende Keats trok in 1820 op uitnodiging van Percy Byshe Shelley naar Rome, in de hoop in het zuiderse klimaat verlichting voor zijn longaandoening te vinden. Hij werd er verzorgd door zijn vriend Joseph Severn, over wie Sue Brown nu een biografie heeft geschreven. Volgens de biografe dacht James Clark, de dokter die Keats in Rome bijstond, dat Keats aan "angsten leed" of anderzijds een maagziekte had. Keats werd op een streng dieet van een stuk brood en één ansjovis per dag gezet. Het versterven zou de bloedtoevoer naar de maag afsnijden en zo de pijnen wegnemen, aldus de dokter.
Clark, die later nog aan het hof van Queen Victoria zou werken, was ook een grote voorstander van aderlatingen. Op 9 december, nadat Keats al "twee koppen met bloed" had opgehoest, tapte de dokter nog eens "acht ounces" af. Dat, in combinatie met het voedingstekort en zijn ziekte, deden de dichter meer dan eens hallucineren, aldus Brown. Ook het niet toedienen van verdovende kleine doses opium, iets waar Keats herhaaldelijk naar vroeg, heeft het levenseinde van de schrijver van Endymion en Ode on a Grecian Urn nodeloos pijnlijker gemaakt. Bij het vertrek naar Rome hadden Severn en Keats een fles laudanum (op basis van opium en morfine) gekocht, maar de dokter en Severn stonden niet toe dat Keats de pijnstiller gebruikte. Volgens de biografe had Keats de laudanum gekocht om zelfmoord te kunnen plegen. Keats stierf op 23 februari 1821. Hij ligt begraven op het protestants kerkhof in Rome. (schilderij Keats: William Hilton, wikicommons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening