Vlaamse en Nederlandse dichters vieren 10 jaar Lyrikline in Berlijn

Deze week trekt een delegatie Vlaams en Nederlandse dichters naar Berlijn naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Lyrikline, een van de beste en meest bezochte internationale poëziewebsites ter wereld. De hele week vinden er op diverse locaties in Berlijn poëzielezingen plaats, zo meldt het VFL en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.
Vijf dichters uit de lage landen treden op aan de zijde van bijna 50 collega’s uit meer dan 25 landen, waaronder Argentinië, Griekenland, Nigeria en de V.S. Daarnaast zijn nieuwe opnames van twaalf Nederlandstalige dichters vanaf deze week te beluisteren op de website van Lyrikline. Luuk Gruwez (Vl), Ramsey Nasr (Nl), Victor Schiferli (Nl) en Mark van Tongele (Vl) treden op tijdens een Vlaams-Nederlandse avond in de Nederlandse ambassade in Berlijn. Gruwez geeft daarnaast een voordracht aan de Freie Universiteit Berlin over zijn veelbesproken Gedichtendagessay. Van Tongele participeert aan een discussie met buitenlandse collega’s over een stand van zaken van de hedendaagse poëzie. Thomas Möhlmann (Nl) treedt op tijdens een slotevenement naast o.m. Canadese en Duitse collega’s. De 12 dichters die naar aanleiding van de festiviteiten werden toegevoegd aan de website zijn Jan-Willem Anker (Nl), Eva Cox (Vl), Jozef Deleu (Vl), Christine DHaen (Vl), Hélène Gélens (Nl), Mark Insingel (Vl), Bart Meuleman (Vl), Thomas Möhlmann (Nl), Els Moors (Vl), Alfred Schaffer (Nl), Erik Spinoy (Vl) en Lucienne Stassaert (Vl). De dichters lezen zelf hun werk voor en er is informatie over hun werk te vinden. Daarnaast zijn er meer dan 150 nieuwe vertalingen van hun gedichten in een tiental verschillende talen op de website geplaatst.
Lyrikline is een netwerk van 40 internationale partners, met het VFL als Vlaamse en het NLPVF als Nederlandse partner. Op de website lyrikline.org kunnen voordrachten van moderne en hedendaagse dichters worden beluisterd. Daarnaast heeft de site de ambitie om elk opgenomen gedicht in zoveel mogelijk talen aan te bieden. De website bevat inmiddels meer dan 600 dichters met 5.500 gedichten geschreven en/of vertaald in meer dan 50 talen. Lyrikline heeft jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Voor een overzicht van alle 45 Nederlandstalige dichters op Lyrikline klik hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening