Latijns-Amerika overspoeld door piratenedities Dan Brown

Latijns-Amerikaanse landen als Peru en Bolivia worden overspoeld door illegale edities van de nieuwe roman van Dan Brown, The Lost Symbol, zo meldt het Spaanse nieuwsagentschap EFE. Op de presentatie van El símbolo perdido, zoals de Spaanse vertaling luidt, deed de uitgeverij Planeta zijn beklag over het grote parallelle circuit in Latijns-Amerika en vooral die landen. Editorial Planeta drukt een eerste recordoplage van twee miljoen exemplaren, driekwart bestemd voor de markt in Spanje. Mexico krijgt 200.000 exemplaren, gevolgd door Argentinië, Uruguay en Chili. Voor Peru en Bolivia zijn elk 12.000 exemplaren gereserveerd.
Rodrigo Rosales, directeur van Planeta Peru, zegt dat het quasi onmogelijk is de piratenedities van de markt te halen. Ambulante verkopers bieden aan verkeerslichten bij kruispunten steevast ook illegaal gereproduceerde versies van internationale bestsellers aan. Van De Da Vinci Code zijn in Peru en Bolivia officieel maar 17.000 exemplaren verkocht. Naar schatting twee- of driemaal zoveel zouden illegaal aan de man zijn gebracht. In het centrum van Lima bieden ook veel winkeltjes de gekopieerde boeken tegen een sterk gereduceerd tarief aan.
Ondertussen wordt ook de Nederlandse vertaling morgen gepresenteerd. Daarvoor zullen in Nederland enkele boekhandels om middernacht de deuren openen. Boekhandel Plantage Books & More Vermeer in Emmen heeft daarvoor een aparte locatie gezocht, namelijk de tempel van de Vrijmetselaarsloge. In het Nederlandse programma Nova is vanavond een exclusief televisie-interview te zien met Dan Brown. Er is ook een nieuwe website, danbrown.nl. Zie ook onze vorige berichten.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening