Amazon moet 150.000 dollar schadevergoeding betalen in 'Kindlegate'-zaak

Een opmerkelijk vonnis in de Verenigde Staten: internetboekhandel Amazon heeft toegestemd in het betalen van 150.000 dollar schadevergoeding na een rechtszaak in wat intussen bekend staat als de 'Kindlegate'-zaak, zo meldt de Los Angeles Times. Die was aangespannen door de 17-jarige Amerikaanse scholier Justin Gawronski (zie hier). Hij deed dat nadat Amazon zonder toestemming en verwittiging zijn elektronische versie van George Orwells 1984 en Animal Farm van zijn Kindle e-reader had verwijderd, net als bij een heleboel andere gebruikers. Daarbij verloor de jongen niet enkel het boek maar ook zijn gemaakte en daaraan toegevoegde nota's voor zijn schoolwerk. "Ze namen niet enkel een boek terug, ze hebben gewoon mijn werk gestolen", verklaarde hij toen. Hij eiste namens alle Kindle-gebruikers een schadevergoeding. 'Als ik een boek op Amazon koop, ben ik kennelijk niet de eigenaar. Dat voelt gewoon fout."
Nadat de advocatenkosten en de student is vergoed, zal het overige geld geschonken worden aan liefdadigheidsdoeleinden, met name een organisatie die de kinderrechten verdedigt. Gawronski is gecompenseerd voor het verlies. De scholier zegt dat de verwijdering betekende dat hij "een heel pak brainstormingswerk" is verloren. "Ik was bijna halverwege het boek en ik had goede nota's. De nota's konden gerecupereerd worden, maar ze bleken grotendeels nutteloos, omdat de tekst verdwenen was." Amazon heeft nu ook beloofd dat ze niet meer zal overgaan tot het wissen van e-books van zijn cliƫnten.
In juli had Amazon op eigen houtje elektronische edities van die twee boeken van Orwell uit de Kindledatabases van zijn klanten verwijderd nadat de rechtenhouders van Orwell hadden geklaagd over de verkoop. De zaak lokt een storm van protest uit in de Verenigde Staten en Amazon werd al snel beticht van Big Brotherpraktijken (zie ons vorige bericht).
Amazonbaas Jeff Bezos moest zich publiekelijk verontschuldigen voor wat al snel 'Kindlegate' werd genoemd. "Onze oplossing voor het probleem was dom, onbedachtzaam en pijnlijk in strijd met onze eigen principes," schreef Bezos op het Kindleforum van Amazon. "We hebben het aan ons zelf te danken en we verdienen de kritiek die we hebben gekregen." De andere Orwell-eigenaars die hun e-book in lucht zagen opgaan, kregen een vergoeding van 3 dollar 20, de kostprijs van het boek.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening