Cultuurminister Schauvliege laat amper in haar kaarten kijken bij opening Boekenbeurs

In Antwerp Expo is gisteravond in aanwezigheid van het kruim van het Vlaamse boekenvak en een pak hoogwaardigheidsbekleders en BV's de 73ste Boekenbeurs officieel geopend. Er werd met argusogen uitgekeken naar de toespraak van de nieuwe Cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V), maar die hield zich behoorlijk op de vlakte over de contouren van haar aanstaande boekenbeleid. Ze legde drie klemtonen in haar betoog: internationalisering en exportondersteuning van Vlaamse auteurs en uitgeverijen, de digitalisering (waarbij ze "het onderscheid tussen hype en realiteit" benadrukte) én "een gerucht-makend beleid". Dat sloeg dan vooral op "de leesbevordering bij kinderen en jongeren" Boek.be directeur Geert Joris wees erop dat de boekensector met de digitalisering "op een scharniermoment" staat, "een Copernicaanse revolutie." Hij haalde een keer scherp uit: "In het regeerakkoord vinden we amper iets terug over cultuur en al helemaal niets over boeken. Opmerkelijk, want de sector van de auteursrechten is met 100.000 werknemers en 9.000 werkgevers groter dan pakweg de automobielsector, waarvoor de regering wel haar nek uitsteekt." Schauvliege nam zich wel voor om meer te doen voor jonge auteurs via trajectbeurzen. "Nu hebben we korte beurzen van een jaar. Die moeten langer lopen zodat auteurs zichzelf kunnen voorbereiden op een rijke carrière."
De 62-jarige romandebutante Simone Lenaerts nam voor haar roman Zeewater is zout, zeggen ze de Vlaamse debuutprijs in ontvangst, ter waarde van 6.200 euro. Ze toonde zich in haar dankwoord erg verguld met de onderscheiding. Jos Geysels, afscheidnemend voorzitter van Boek.be maar binnenkort nieuwe voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren, kreeg het Gulden Boek, "voor zijn grote verdiensten in het boekenvak." De Boekenbeurs loopt tot 11 november en verwacht 500 auteurs en 170.000 bezoekers, en omvat een ruime nevenprogrammatie.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening