Papierman(d) - aflevering 72

°°Morgenavond wordt de Booker Prizewinnaar bekendgemaakt. De BBC vroeg aan jurylid Lucasta Miller hoe ze haar jurylidmaatschap heeft overleefd: Speed reader. Robert McCrum verheugde zich alvast op een aantal 'cracking good reads', zie The Guardian. Topfavoriet J.M. Coetzee, die voor de derde keer de prijs op zijn naam kan schrijven, stuurt zijn kat naar de ceremonie, maar dat is geen verrassing.
°°De Cubaanse dichter Cintio Vitier heeft het loodje gelegd, op 88-jarige leeftijd.
°°De Amerikaanse zwarte schrijfster Maya Angelou zou volgens TMZ dit weekend gehospitaliseerd geweest zijn, maar daar bleek niets van aan: "The 81 year old says she is fine and was quite disturbed when relatives as far away as Europe and Africa called her in tears," meldt Timeslive.
°°Ex-president Valéry Giscard d'Estaing geeft in een uitgebreid interview met Le Figaro opening van zaken over zijn geruchtmakende roman over prinses Diana La princesse et le président, die pure fictie is: "J'ai d'ailleurs fait exprès de marquer, par une série de détails, que ce Lambertye n'était pas moi. Il est veuf, réélu, victime d'un attentat... Et j'ai tenu à ce qu'il soit indiqué très clairement en tête de livre qu'il s'agissait bien d'un roman."
°°Benno Barnard over zijn bij uitgeverij Atlas verschenen Engelandboek in Trouw: Een vage buitenlander: "Een aantal aspecten trekt mij aan. Ik vind het landschap, vooral dat in Zuid-Engeland met al die heggetjes, buitengewoon mooi: het is voor mij het ideale landschap. Ik hou ook heel erg van die kleine marktstadjes en dorpen - ik weet dat ze hun schoonheid vooral te danken hebben aan het plunderen van allerlei koloniën, maar goed, dat maakt ze niet minder mooi."
°°James Joyce voor dagelijks gebruik, zie The New York Times en ‘Ulysses’ and Us: The Art of Everyday Life in Joyce’s Masterpiece.”
°°Jonathan Powell, de voormalige stafchef van Tony Blair, legt de laatste hand aan een moderne versie van Machiavelli's Il principe.
°°De Afrikaanse schrijver Chinua Achebe werkt twintig jaar aan één boek en legt het hoe en waarom uit aan Reuters.
°°Morgen dinsdag 6 oktober brengt een delegatie van 9 Mongoolse dichters, schrijvers en kalligrafen een bezoek aan Antwerpen Boekenstad. Vanaf 19 uur kun je hen treffen in de Ouzeri Captain Yiorgos, Sint-Paulusplein 21 te Antwerpen, met hapje en drankje.
°°Tien boeken uit de boekenkast van Vincent van Gogh, bij NRC.
°°Na de arrestatie van Roman Polanski, de verbazende actualiteit van A.F.Th.'s roman Het schervengericht, zo bedenkt Pieter Steinz in NRC.
°°Saskia De Coster, wiens nieuwe roman Dit is van mij zojuist is verschenen, kreeg de bons bij De Standaard na haar fake lezersbrief, maar start nu als tijdelijke vervangcolumniste van Aaf Brandt Corstius bij NRC Next (gelezen op Facebook).
°°Verleden jaar publiceerde de Harelbeekse bibliothecaris Jan Van Herreweghe Zot van boeken. Over boekengekte als levensdrang, het eerste deel van een cyclus boeken onder de gemeenschappelijke noemer Het menselijk tekort bij een teveel aan papier. Nu heeft hij een tweede deel klaar, onder de noemer Het syndroom van Spitzweg. Mijn leven als boekenwurm. Het bevat vijf brieven aan een boekenvriend en vooral veel samengeraapte feitjes over diverse aspecten van bibliofilie zoals bibliofagie (het eten van boeken), bibliokleptomanie (het stelen van boeken), verzonnen boeken, verzonnen bibliotheken, de boekendood, het ambt van bibliothecaris, de bestudering van het schilderij Der Bücherwurm van Carl Spitzweg, dat op het omslag staat. Het in eigen beheer uitgegeven boek werd dit weekend voorgesteld.
°°Philobiblios bespreekt het zojuist verschenen boek The Man who Loved Books Too Much over de notoire boekendief en 'bibliokleptomaan' John Charles Gilkey. Zie ook The Washington Post.
°°Digitale coup de théâtre van formaat: de op til zijnde recensiesite De Reactor vergat domweg zijn beveiliging aan te zetten. De Contrabas kon zich een toegang forceren. Wie er snel bij was - zoals ondergetekende - kon vrijuit in de site grazen en zich een beeld vormen van wat op komst is: veel lange stukken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening