Hybride boek maakt opmars via 'vooks'

De toonaangevende Amerikaanse uitgever Simon & Schuster heeft vorige week een nieuw multimediaal e-bookproduct gelanceerd waarbij videofragmenten op een vernuftige wijze in de tekst zijn geïntegreerd., meldt The New York Times. Deze zogenaamde “vooks” kunnen gelezen worden op een laptop of pc en i-Phone of iPodtouch. Het gaat om vier boeken, waaronder een dieet- en oefeningenboek voor vrouwen van Pete Cerqua, een liefdesroman en een korte thriller van Richard Doetsch. Bij de non-fictietitels worden de video’s aangewend om een aantal van de praktische tips uit het boek, zoals oefeningen of recepten, te demonstreren. Bij de ‘fictievooks’ spelen de video’s de rol van aanjager van de plot en illustreren ze bepaalde scènes. Simon & Schuster werkt voor het project samen met Silicon Valley-ondernemer Bradley J. Inman. “Het is niet dat we onze rol als traditionele uitgever niet willen blijven spelen”, zegt Ellie H. Hirschhorn, chef digitale uitgaven bij Simon & Schuster. “Maar het is duidelijk dat elke uitgever meer en meer in de richting van multimedia-uitgever evolueert. We moeten een portfolio aan producten in voorraad hebben.” Simon & Schuster is onder meer de uitgever van Stephen King. Opvallend is dat de ‘vooks’ niet bruikbaar zijn voor Amazons Kindle of de Sony e-reader.
Begin september lanceerde Anthony E. Zuiker, maker van de televisieserie CSI, een gelijkaardig ‘hybride’ boek. Met Level 26: Dark Origins – dat zowel op papier, e-book en als audioboek verscheen – nodigde hij lezers uit om tijdens het lezen ook in te loggen op een website, waarop korte video’s te zien waren die de plot mee detailleerden. De reacties op het initiatief waren gemengd. “Do you really think cheesy video vignettes will IMPROVE the book?”, zo vroeg een lezer zich boos af. In de Amerikaanse academische wereld wordt met enig argwaan naar de ‘hybride’ boeken gekeken. Maryanne Wolf, professor aan de Tufts University die publiceerde over leesprocessen bij kinderen, zegt dat “de vooks ongetwijfeld interesse zullen opwekken”, maar vraagt zich af of iemand nog wel “het geduld zal hebben om een klassieker van pakweg Henry James of George Eliot te lezen.” Ook de eminente boekwetenschapper Robert Darnton, van wie zonet The Case for Books: Past, Present and Future verscheen, zegt dat de nieuwe vormen van lezen gevaren inhouden. “Er is genoeg om ons zorgen te maken over het feit dat volgehouden en aandachtig lezen zwaar onder druk staat.”
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening