Simone Lenaerts krijgt Vlaamse Debuutprijs

De Vlaamse schrijfster Simone Lenaerts wint met haar boek Zeewater is zout, zeggen ze (De Geus) de Debuutprijs 2009, zo maakte de organisator Boek.be vandaag bekend bij de persvoorstelling van de Antwerpse Boekenbeurs. De Debuutprijs wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur. De winnaar van de Debuutprijs krijgt een geldsom van 6.200 euro. Dit jaar waren er 15 ingezonden debuten, afkomstig uit het kalenderjaar 2008. De gemiddelde leeftijd van de debutanten lag met 45 jaar opvallend hoog.
Simone Lenaerts (1947) was onderwijzeres en bezocht als moreel consulent jarenlang diverse strafinrichtingen. Ze is de vrouw van beeldend kunstenaar en dichter Jan Vanriet. In oktober 2009 verschijnt haar tweede roman, Spinnenverdriet. Haar debuut werd ook genomineerd voor de Academica Debutantenprijs. In Zeewater is zout, zeggen ze toont Simone Lenaerts volgens de jury "haar meesterschap als een realistische en intimistische tijdschroniqeur". "Simone Lenaerts schreef met Zeewater is zout, zeggen ze een roman die op een zeer intelligente wijze door taal en stijl wordt gedreven. Het is literatuur die een ode is aan de kracht en macht van taal. (...) Doorheen de zedenschets van een familie weeft Lenaerts sociale, politieke en historische thema’s. Het drama van de Vlaamse jaren vijftig wordt vertolkt door een gezin dat niet gelukkig is."
Nemen wij dan samen afscheid van de liefde van Paul Baeten Gronda en Ingewikkeld kind van Vera Marynissen krijgen in het juryverslag nog een speciale vermelding. De jury, die de beslissing nam "na een lang beraad", bestond uit Anna Luyten (voorzitter), Lisbeth Imbo, Dirk Leyman, Kristoff Tilkin en Peter Van den Eede. Vorig jaar ging de prijs naar Rachida Lamrabet met Vrouwland.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening