Hilary Mantel is winnaar van de Man Booker Prize

De 57-jarige Britse schrijfster Hilary Mantel is voor haar roman Wolf Hall (Fourth Estate) bekroond met Man Booker Prize for Fiction, zo maakte de organisatie bekend. Mantel was de gedoodverfde kandidate om de 50.000 pond binnen te rijven. Op de shortlist van de belangrijkste literaire prijs van het Engelse taalgebied stonden voorts nog romans van A.S. Byatt, J.M. Coetzee, Adam Foulds, Simon Mawer en Sarah Waters. Mantel stond bij de bookmakers 8 tegen 13 genoteerd. Dat de grote favoriet wint, is al van 2002 geleden, toen Life of Pi van Yann Martel het haalde. Mantel bekende dat het winnen van de Booker Prize hetzelfde betekende als "a train crash" en "at this moment I am happily flying through the air". Juryvoorzitter James Naughtie liet nog weten dat de beslissing niet "unaniem" was, "maar dat elk jurylid uiteindelijk tevreden" was. De jury vergaderde ruim drie uur over de winnaar.
Wolf Hall, het vuistdikke boek over de intriges aan het hof van Henry VIII met als centrale figuur de adviseur Thomas Cromwell, werd in Groot-Brittannië zeer lovend ontvangen, maar moest in het buitenland toch afrekenen met enige scepsis en terughoudendheid. Zo stelde NRC bijvoorbeeld vast "dat Hilary Mantel die 98 namen van haar cast of characters niet indexeert, wellicht omdat zij vindt dat dat past bij geschiedenisboeken, niet bij een roman. Dit zou geen kwaad kunnen als zij een ordentelijke verteller was, die zich afvraagt of haar lezer haar wel volgt. Dat is zij juist niet."
Hilary Mantel (1952) heeft al een groot oeuvre op haar naam staan. Ze schreef tot nu toe elf romans. Met Wolf Hall, waar ze vijf jaar aan werkte en twintig jaar op broedde, vestigde ze haar naam pas echt goed. Momenteel bereidt ze een vervolg op de roman voor. In 2006 stond Mantel met de roman Beyond Black op de shortlist van de Orange Prize for Fiction. Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, die bij de plechtigheid in de Londense Guildhall verstek gaf, had de prijs voor de derde keer kunnen winnen: hij ontving de prijs in 1983 voor Life & Times of Michael K en in 1999 voor Disgrace. Zie de berichtgeving bij BBC en The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening